Cum va fi afectat dosarul Caracal de modificările codurilor penale anunţate de Guvern

22-08-2019 19:32


Tragedia celor două fete răpite la Caracal atrage măsuri excepţionale. Ministerul Justiţiei vrea să înăsprească prin ordonanţa de urgenţă pedepsele pentru lipsirea ilegală de libertate și răpire.

În plus, odată cu adoptarea actului legislativ, în cazuri flagrante, ce vizează salvarea oamenilor aflaţi în pericol de moarte, percheziţiile vor putea fi făcute şi după lăsarea întunericului. Nu în ultimul rând, cei condamnaţi definitiv, pentru fapte grave, vor obţine mult mai greu, eliberarea condiţionată.

Pentru lipsirea ilegală de libertate pedeapsa va fi mărită de la 7 la 8 ani. În cazul în care victima este ucisă, pedeapsa maximă creşte de la 15 la 18 ani. Răpirea, ca forma agravantă a lipsirii de libertate, care nu există deocamdată în codul penal, va fi pedepsită distinct după modificarea acestuia.

Şi nu sunt singurele modificări propuse de guvern. Percheziţiile care s-au dovedit tardive în cazul Alexandrei, adolescenta pe care ar fi răpit-o şi ucis-o Gheorghe Dinca,, vor putea fi făcute de-acum şi pe timpul nopţii.

„(31) Percheziția poate fi efectuată și în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră", poiectul de OUG al Ministerului Justiției.

Şi pentru că poliţiştii şi procurorii să nu îşi mai paseze între ei deciziile vitale, noua procedura le va permite să intre cu forţa în casa suspectului şi în absenţa mandatului de percheziţie. În plus, judecătorul va trebui să emită de îndată, nu în limita a 24 de ore, că până acum mandatul.

„(21) În cadrul constatării infracțiunii flagrante se poate pătrunde într-o locuință sau în orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, pentru prinderea făptuitorului ori pentru a pune capăt activității infracționale, precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, poiectul de OUG al Ministerului Justiției.

Iar pentru cei care au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, regulă eliberării condiţionate se schimbă. Nu vor putea ieşi mai devreme de 25 de ani, şi nu după 20 cum era până acum.

Iar infractorii, trebuie să aibă peste 65 de ani ca să beneficieze de o reducere a pedepsei pentru vârsta, şi nu 60 în prezent.

Ovidiu Oanță, corespondent ȘtirileProTV: ”Odată cu majorarea pedepselor pentru infracţiunile grave, se va modifca şi competenţa de investigare a cazurilor grave, cum este cel al răpirii Luizei şi Alexandrei. Aşa încât procurorii DIICOT îşi vor putea păstra dreptul de a duce la bun sfârşit ancheta de la Caracal, fără riscul de a fi îndepărtate din dosar acte de procedura sau probe dintre cele strânse de anchetatori până acum”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO