Completul de 5 judecători de la ÎCCJ a dispus rejudecarea dosarului fostului ministru Dan Șova


Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 20:39
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 09:52
Categorie: Stiri Justitie

Completul de 5 judecatori de la Înalta Curte a dispus rejudecarea dosarului fostului ministru al Transporturilor Dan Șova în dosarul în care a făcut contestație în anulare.

De asemenea, în dosarul în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a facut contestație în anulare împotriva sentinței definitive de condamnare la 4 ani de închisoare pentru fapte de corupție, completul de 5 judecători de la ÎCCJ va lua o decizie pe 25 februarie.

În cazul lui Adrian Severin, unde s-a depășit termenul legal pentru contestația în anulare, a fost respinsă cererea de sesizare a CCR, prin care Severin spera să fie repus în termen.

În decembrie 2018, Dan Șova și Constantin Niță au fost eliberați din închisoare, prin decizia completului Penal 2 al ÎCCJ, după ce aceştia au cerut în instanţă anularea pedepselor pe motiv că nu a fost respectată legea când s-au constituit completurile de 5 judecători.

"A fost o experienţă umilitoare pentru că am fost nevoit să vin în detenţie pentru o faptă pe care n-am comis-o. Am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2. Judecătorul care a făcut diferenţa, care m-a trimis aici, este exact cel care nu trebuia să fie în complet.", a spus Dan Șova după ce a fost pus în libertate.

Fostul senator Dan Şova a primit, pe 20 iunie 2018, o pedeapsă definitivă de 3 ani închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de achitat suma de 100.000 euro.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2018, la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi. Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

Adrian Severin a depus la Instanţa supremă o contestaţie prin care solicită anularea condamnării de patru ani închisoare, primită pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În cadrul procesului, el a ridicat, luni, o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 428 din Codul de procedură penală, susţinând că toate deciziile luate de completurile de cinci judecători sunt lovite de nulitate absolută, în urma hotărârii Curţii Constituţionale.

Fostul parlamentar a precizat că termenul de 30 de zile, în care o persoană condamnată poate introduce o contestaţie în anulare, este unul "relativ", aducând ca argument faptul că există un termen de 30 de zile pentru motivarea hotărârilor, pe care însă judecătorii nu îl respectă.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv de ÎCCJ în noiembrie 2016 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, însă el a efectuat doar un sfert din pedeapsă, pentru că are peste 60 de ani.

Severin a fost dat în vileag de jurnalişti britanici în timp ce accepta bani ca să introducă amendamente în Parlamentul European.

El și-a executat pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

FULLSCREEN
Completul de 5 judecători de la ÎCCJ a dispus rejudecarea dosarului fostului ministru Dan Șova
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO