Toader: Voi propune OUG pentru anularea sentințelor completurilor de 5 ”în termen scurt”. Ce spune de abuzul în serviciu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader
Agerpres

Tudorel Toader a anunțat că va propune ”probabil în termen scurt“ ordonanța de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la înalta curte în perioada 2014-2018.

El a mai spus că încă nu a făcut primului ministru o propunere în acest sens, relatează news.ro.

"La Ministerul Justiţiei nu se dau ordonanţe, la Ministerul Justiţiei se pot elabora proiecte, propuse primului ministru spre promovare", a declarat Toader la Antena 3, citat de news.ro.

Ordonanța de urgență care deschide anularea sentințelor date de completurile de 5 judecători între 2014 și 2018 ar putea fi aprobată joi, potrivit unor surse guvernamentale.

Ministrul Justiţie spune că, în cazul completurilor de trei magistraţi de la ICCJ, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens.

Citește și
fiica ioan crisan
Fiica omului de afaceri din Arad ucis în explozia maşinii sale şi cei doi presupuşi complici rămân în arest preventiv

El adaugă însă că Avocatul Poporului sau părţile din proces pot sesiza CCR cu privire la constituirea completurilor care judecă pe fond procesele la instanţa supremă.

”Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate", a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3.

El a mai spus că mai evidenţiază o deosebire: "vis-a-vis de completele de cinci Curtea s-a pronunţat în conflict juridic de natură constituţională, vizavi de completele de trei Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului, sau a cuiva ori la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de trei, complet la rândul lui nelegal constituit".

"Sunt remedii, dar sistemul ăsta, aşa cum îl descoperim noi în ultima perioadă de timp, s-a clădit, s-a format, a prins această carapace în mulţi ani de zile. Să nu credem că noi ne punem acum la masă şi scoatem un act normativ, o soluţie care face lucrurile perfecte peste noapte. În timp s-a clădit, cu mare efort şi cu multă răbdare şi cu multă pricepere putem reveni la normal", a spus Tudorel Toader.

Acesta a mai afirmat, referindu-se la constituirea completurilor de 3 magistraţi, că "este justiţia statului de drept pe care unii îl apreciază şi îl protejează".

"Eu înţeleg graba şi dorinţa unora de a reglementa şi de a rezolva cât mai repede, ceea ce şi eu îmi doresc, dar trebuie să avem grijă ca soluţiile pe care le promovăm să fie soluţii la rândul lor constituţionale", a afirmat Tudorel Toader, întrebat despre ordonanţele anunţate în domeniul Justiţiei.

Cu privire la decizia CCR privind neconstituţionalitatea protocoalelor dintre SRI şi instituţii din domeniul justiţiei, Tudorel Toader a spus că nu există motivarea CCR şi de aceea nu s-a dat un act normativ cu privire la efectele acestora.

"Chiar dacă decizia e de admitere, există un pricipiu constituţional care spune că este obligatoriu dispozitivul, dar sunt obligatorii şi considerentele acestuia care îl susţin, or ca să înţelegi şi să adopţi un act normativ de punere în aplicare a dispozitivului trebuie neapărat să cunoşti conţinutul considerentelor, pe are astăzi nu le avem", a spus Toader.

Toader consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că "legiuitorul va găsi formula cea mai bună" în acest sens. Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice. "Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie (...) adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare", afirmă Toader.

"Abuzul, după părerea mea, trebuie redefinit pentru că în Codurile penale din Europa, cu standardele ei moderne, europene, pe care trebuie să le atingem, nu prevede o astfel de formulare a abuzului laxă, în care să putem încadra orice", a spus Tudorel Toader,.

Toader a mai spus că, referitor la abuzul în serviciu, este încrezător "că legiuitorul va găsi formula cea mai bună".

Ministrul Justiţiei a afirmat că actuala definiţie a abuzului în serviciu datează din anul 1968.

Toader a precizat că în ţări europene precum Germania, Franţa sau Polonia abuzul în serviciu este foarte clar definit, "ştii precis în ce constă fapta".

Toader a mai spus şi că actualul Cod penal român este mult mai coercitiv decât cel din alte ţări europene democrate şi că, în opinia sa, pedeapsa trebuie să fie ultima soluţie în ceea ce priveşte infracţiunea, iar accentul trebuie pus pe prevenţie şi reintegrarea socială a infractorilor.

"Dacă facem o comparaţie între reglementările din Codul Penal român şi reglementările din alte coduri penale din state unde democraţia e consolidată observăm deosebiri fundamentale şi în conţinutul normei de incriminare, dar şi în pedeapsă. Noi am trecut în 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal, am trecut de la regimul represiv la un regim preventiv, cu pedepse mai mici, cu prevenţie mai eficientă, dar să ştiţi că pedepsele pe care astăzi le avem în Codul Penal sunt cu mult mai mari decât pedepsele din alte ţări europene sau nu, cu democraţie consolidată. Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie, în care să punem accentul pe confiscarea bunurilor dobândite care au servit la săvârşirea infracţiunii, prin care să punem accent pe reintegrarea socială a celui care a comis fapte penale, cu serviciu de probaţiune, cu supravegherea cu brăţară electronică, cu munca în folosul comunităţii, cu zilele amendă, adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare"
, a afirmat Toader.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!  

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Toader, despre revocarea lui Lazăr: Eu nu pot sesiza CCR, ci premierul. Nu e altă cale
Toader, despre revocarea lui Lazăr: Eu nu pot sesiza CCR, ci premierul. Nu e altă cale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, că nu poate sesiza, ca ministru, Curtea Constituţională, ci premierul trebuie să facă sesizarea Curţii cu privire la situaţia procurorului general al României.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.