Comisia lui Iordache taie prerogativele președintelui, încălcând chiar deciziile CCR
Parlamentarii PSD şi ALDE continuă să taie din prerogativele preşedintelui României în domeniul Justiţiei.
Vineri, în a treia zi de dezbateri, Comisia condusă de fostul ministru Florin Iordache a decis că şeful statului nu va mai avea dreptul să refuze numirea şefilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde ajung multe dosare ale politicienilor acuzaţi de corupţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În zadar au încercat reprezentanţii USR să atragă atenţia că, prin această modificare, se încalcă o decizie mai veche a Curţii Constituţionale. "Este o încercare nepotrivită, care nu va rămâne aşa", a reacţionat şi Klaus Iohannis.
Victor Alistar, unul dintre membrii CSM, a venit la Comisie cu propunerea ca preşedintele României să fie scos din procedura de numire a şefilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În momentul de față, şeful statului poate refuza motivat o astfel de numire.
Cei de la PSD şi ALDE şi-au asumat imediat propunerea, în ciuda eforturilor opoziţiei PNL - USR.
Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Ce vrem să facem din şeful statului?! O simplă etichetă pe o uşă?! Să îi dăm atribute esenţiale şi de simbol, dar şi de funcţionalitate a sistemului?!"
Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Nu există cuvântul şef în toată Constituţia?! Probabil că e şef al PNL-ului, nu al statului."
Pentru aleşii puterii nu a contat nici o decizie mai veche a Curţii Constituţionale, potrivit căreia prevederile legii fundamentale ar fi golite de conţinut dacă preşedintele ţării nu ar mai avea niciun drept de examinare şi refuz în numirea judecătorilor şi procurorilor. Oricum, PNL a anunţat că va sesiza din nou Curtea.
"Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile Preşedintelui României prevăzute la art. 94 lit c) coroborat cu art. 125 alin (I) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importantă", a decis Curtea Constituțională pe acest subiect.
Alina Gorghiu, senator PNL: "Ne daţi prilej să atacăm la CCR în cazul în care modificaţi textul din legea actuală, diminuând sau golind de conţinut atribuţiile preşedintelui."
Supusă la vot, propunerea a fost adoptată: 11 voturi "PENTRU" de la PSD şi ALDE, cinci aleşi PNL şi USR s-au împotrivit, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut. Aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a reacţionat prompt.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa. Am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie."
În ceea ce priveşte un alt subiect sensibil - numirea şefilor de parchete - Comisia condusă de Florin Iordache a decis că preşedintele îşi menţine dreptul de a refuza numirea în funcţie, o singură dată, motivat. Asta în ciuda faptului că propunerea ca şeful statului să nu mai aibă această posibilitate a fost făcută tocmai de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Contradicţiile dintre putere şi opoziţie au degenerat şi s-ar putea încheia la tribunal. Deputatul USR Stelian Ion a anunţat că îl dă în judecată pe social-democratul Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea, deputat PSD: "Luaţi măsuri pentru ca scandalagiul ăsta să nu mai mai facă ce face."
Stelian Ion, deputat USR: "Dacă vă refereaţi la mine, voi formula o plângere în instanţă."
Alina Gorghiu, senator PNL: ”Ori îl invitaţi afară pe cel care jigneşte, ori îl puneţi la punct. Vă rog să îi spuneţi să își ceară scuze!"
Modificarea legilor justiţiei va continua luni.