Comisia Iordache a amânat pentru 2 mai dezbaterile privind modificarea Codurilor Penale

×
Codul embed a fost copiat

Comisia specială pentru Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a amânat pentru 2 mai dezbaterile privind modificările Codului penal și Codului de procedură penală.

UPDATE 13.00: Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei va începe pe 2 mai, informează Agerpres.

Au fost depuse la Biroul permanent al Senatului trei iniţiative care vizează Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă. Ca mod de lucru eu v-aş propune aşa - să stabilim împreună ce instituţii sesizăm, să dăm termen de două săptămâni, până în data de 2 mai, la ora 12,00, ca toţi cei care doresc să vină să participe la dezbateri sau să facă amendamente să le poată face, să le transmită comisiei. În acelaşi timp, în portofoliul comisiei există iniţiative atât ale Ministerului Justiţiei, cât şi iniţiativele parlamentare care vizează Codul penal şi Codul de procedură penală şi, pornind de la aceste documente, de la data de 2 mai să începem dezbaterea. O să facem o dezbatere generală miercuri, 2 mai", a spus preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, în debutul şedinţei de joi.

El a propus să fie invitaţi la lucrările comisiei reprezentanţi ai CSM - Secţia de judecători şi Secţia de procurori, ai Ministerului Justiţiei, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Asociaţiei Magistraţilor, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor, ai Forumului Judecătorilor, ai asociaţiilor procurorilor, Coaliţiei Românilor, Uniunii Naţionale a Barourilor şi reprezentanţi ai mediului academic.

Deputatul USR Stelian Ion a propus prelungirea termenului pentru depunerea de amendamente de la două săptămâni la 30 de zile.

Citește și
liviu dragnea,
Modificarea Codurilor Penale. Răspunsul lui Dragnea, întrebat de rejudecarea dosarului ”Referendum”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Am dori să propunem prelungirea acestui termen, de la două săptămâni la 30 de zile, pentru că sunt foarte multe proiecte (...) şi trebuie discutate toate. Vă amintesc că cel puţin la Senat există 3-4 propuneri de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală care nu au venit în discuţie la această comisie şi ar trebui să vină absolut toate propunerile, pentru că exact ăsta este scopul comisiei, acela de a unifica şi de a sistematiza întreaga legislaţie. Avem şi la Comisia juridică vreo două propuneri care ţin de modificările Codului penal şi de procedură şi acelea trebuie trimise către comisie", a spus Stelian Ion.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a menţionat că proiectele pentru modificarea Codurilor penale ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiţiei şi nu din Parlament.

„Constat că este totuşi o procedură atipică şi vina nu este a Parlamentului, vina este a Ministerului Justiţiei care trebuia să îşi asume acest proiect şi să îl conducă, aşa cum Ministerul Justiţiei conduce dezbaterile privind politica penală a statului în orice democraţie. Ministerul Justiţiei are această primă sarcină, de genera conceptul de politică penală a statului, de a elabora proiectele, de a sesiza Parlamentul prin Guvern şi de a fi un factor de echilibru, de informare, de interfaţă cu celelalte legislaţii din Europa pe acest domeniu", a arătat Predoiu.

El a solicitat la rândul său prelungirea termenului de depunere a amendamentelor cu o săptămână.

ora 07.05: Cele trei proiecte au fost depuse miercuri la Parlament, iar modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au provocat numeroase critici, informează News.ro.

Joi, proiectele vor fi prezentate în comisie, care va decide şi cu privire la autorităţile, asociaţiile sau persoanele care urmează a fi invitate în perioada următare, precum şi asupra programului de lucru.

Proiectul de modificare a Codului Penal prevede că emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infracţiunea de ajutor dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsurii privative de libertate.

Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pentru a scăpa de pedeapsă, mituitorul sau făptuitorul trebuie să denunţe fapta în cel mult 6 luni de la data săvârşirii acesteia şi înainte de a începe urmărirea penală. Se abrogă articolul privind neglijenţa în serviciu.

Conform proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii pot fi comunicate public informaţii doar dacă acestea justifică un interes public, iar suspecţii nu pot fi prezentaţi cu cătuşe sau alte mijloace de imobilizare de natură a induce în percepţia publică faptul că ar fi vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziţie. Dispoziţiile legii ar urma să se aplice şi hotărârilor pronunţate până la intrarea acesteia în vigoare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Liviu Dragnea spune că vor fi modificate și prevederile privind abuzul în serviciu
Liviu Dragnea spune că vor fi modificate și prevederile privind abuzul în serviciu

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, la Piteşti, că printre modificările aduse Codului penal se va afla şi cea referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, chiar dacă nu se regăseşte în proiectul iniţial al lui Florin Iordache.

Modificarea Codurilor Penale. Răspunsul lui Dragnea, întrebat de rejudecarea dosarului ”Referendum”
Modificarea Codurilor Penale. Răspunsul lui Dragnea, întrebat de rejudecarea dosarului ”Referendum”

Modificarea Codurilor Penale a ajuns în comisia condusă de fostul ministrul al Justiţiei, Florin Iordache.

Proiectul de modificare a Codului Penal: Articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu se abrogă
Proiectul de modificare a Codului Penal: Articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu se abrogă

Proiectul de modificare a Codului Penal a fosdt depus miercuri la Parlament şi va fi discutat începând de joi de comisia specială.

Comisie controlată de PSD pentru modificarea legilor siguranţei naţionale. Reacţia lui Iohannis
Comisie controlată de PSD pentru modificarea legilor siguranţei naţionale. Reacţia lui Iohannis

S-a lăsat din nou cu scandal în plenul reunit al Parlamentului. Aleşii de la putere au înfiinţat o nouă comisie specială, a 5-a, care va funcţiona în paralel cu cele permanente.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.