Codul Penal adoptat de Parlament, parțial neconstituțional. Reacția liderului PSD

Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2018 20:52
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 17:51
Categorie: Justitie

Codul Penal în forma adoptată de Parlament este parțial neconstituțional, au decis joi judecătorii Curții Constituționale.

Cel mai controversat articol, prin care infracțiunea de abuz în serviciu era parțial dezincriminată, a fost declarat neconstituțional. "Acest articol este cea mai importantă problemă din Istoria României", a comentat ironic Liviu Dragnea.

Opoziţia a acuzat în repetate rânduri că noua formă a Codului Penal l-ar fi avantajat pe liderul PSD. El a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul fostei soții, Bombonica Prodana.

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că mai multe prevederi ale Codului Penal, votat în iulie de Parlament, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală. Iar infracţiunea de abuz în serviciu, redefinită de aleşi, este neconstituţională. Întrebat despre decizia de joi a Curţii Constituţionale, Liviu Dragnea a comentat ironic: "acest articol care se pare că este cea mai importantă problemă din istoria României. Noi aşteptam, ca de obicei, motivarea Curţii".

Infracţiunea de abuz în serviciu fusese redefinită de PSD şi ALDE. Textul prevedea că va fi infracţiune doar dacă funcţionarul care comite fapta sau rudele sale foarte apropiate primesc foloase materiale necuvenite. Pragul prejudiciului pentru această infracţiune era fixat la un salariul minim brut pe economie, 1.900 de lei în prezent. În plus, pedeapsa maximă propusă scade de la 7 la 5 ani.

"Fapta funcţionarului public (...) care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor (...) în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie (...), se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă."

Preşedintele României, partidele parlamentare din opoziţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei au sesizat Curtea Constituţională la acea vreme. Critici dure au venit şi din exterior. Comisia de la Veneţia şi partenerii internaţionali ai României au cerut ca noul Cod Penal să nu intre în vigoare.

Un alt articol gândit de PSD şi ALDE, dar declarat neconstituţional joi, este cel care descrie infracţiune de trafic de influenţă. În schimb, abrogarea neglijenței în serviciu a fost declarată constituţională.

Opoziţia a anunţat imediat că se va mobiliza şi va bloca orice încercare de modificare a legislaţiei penale.

"Un cod care va continua să aibă astfel de reglementari care favorizează infractorii aflaţi în funcţii publice nu va trece a doua oară de Parlament. Este îmbucurător pentru şansa României de a-şi păstra o justiţie funcţională și de a păstra o legislaţie care să nu ne transforme într-un rai al infractorilor", a transmis Dan Barna, președinte USR.

"Încă o lovitură pentru ultrașii PSD care vor să încalece Justiția din România. Codul Penal era ultima piesă din pachetul de modificări propuse la legile Justiției și legislația penală care urmărește să-i scape pe infractorii din PSD și ALDE de anchete penale și de pușcărie", a fost poziția Partidului Național Liberal.

Codul penal şi motivarea deciziei de neconstituţionalitate de joi vor reveni în Parlament, iar aleşii au obligaţia să modifice textele aşa cum le-a cerut Curtea Constituţională. În aceeaşi situaţie este şi Codul de procedura penală, declarat, de asemenea, parţial neconstituţional, în urmă cu două săptămâni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Dragnea, după decizia CCR: ”Poți să intri în pușcărie și dacă strănuți”
Dragnea, după decizia CCR: ”Poți să intri în pușcărie și dacă strănuți”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cristina Tarcea
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la legea declasificării documentelor din CSAT
Mesajul comisarului european pentru Justiție, după întâlnirea cu Toader: "Aştept ca România să urmeze recomandările MCV"
CA Alba Iulia a amânat pentru 27 noiembrie procesul privind revocarea lui Lazăr
Dosarul în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, amânat
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Tudorel Toader
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție