Analiști, despre intervenția ambasadelor străine cu privire la modificarea Codurilor Penale: ”E ultima redută”
12 ţări, printre care SUA, Germania şi Franţa, au semnat joi o declaraţie prin care le cer parlamentarilor noştri să "evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei".
Analiştii spun că dacă aceste modificări propuse de parlamentarii PSD şi ALDE ar intra în vigoare, ţara noastră ar putea avea de suferit. Pe de altă parte, Florin Iordache, şeful comisiei parlamentare care lucrează la aceste modificări, considera că cele 12 state nu au motive de îngrijorare.
12 state, printre care Germania, Franţa, Elveţia, Statele Unite şi Canada, au semnat o declaraţie adresată tuturor părţilor care vor să modifice Codul Penal şi Codul de Procedură Penală:
"Urmărim cu atenţie schimbările la Codul Penal şi de Procedură Penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot să împiedice cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane."
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "În momentul de față, cine poate bloca procedura din Parlament? Ăsta e şi motivul pentru care intervin ambasadele străine. Pare să fie ultima redută pe care occidentalii o văd: o implicare directă pentru a avertiza că România evoluează într-o direcţie greşită."
În declaraţie, cele 12 state încurajează părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor de la Consiliul Superior al Magistraturii şi să ceară sprijinul reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia şi ai Grupului Statelor împotriva corupţiei - GRECO.
Alina Gorghiu, PNL: "E un semnal grav, este un semnal care spune vă vom izola în contextul în care nu înţelegeţi că aveţi nevoie de expertiză, de Comisia de la Veneţia, de experții GRECO."
Cristian Diaconescu, analist politic: "Din punctul de vedere al acestor state, cooperarea cu România, mai ales în materie jurisdicţională, ar avea foarte mult de suferit.”
Preşedintele României a înţeles şi el critica.
Klaus Iohannis: "Au perfectă dreptate. E lucrul pe care l-am spus de multă vreme. Modificările trebuie să îmbunătăţească independenţa şi sistemul de Justiţie. Sper să se audă şi la PSD."
Preşedintele comisiei speciale care modifică cele două Coduri, Penal şi de Procedură Penală, spune că cei 12 nu trebuie să fie îngrijoraţi.
Florin Iordache: "Prin acel Cod de Procedură Penală, nu am făcut decât să punem în concordanţă în legislaţia noastră atât cu directivele europene, cât şi cu deciziile Curţii. În ceea ce priveşte Codul Penal, Codul Penal este în dezbatere."
În schimb, PSD crede "că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independența judecătorilor și procurorilor rezultă în primul rând din publicarea Protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și diverse instituții cheie din sistemul judiciar, Protocoale care au arătat existența unor mecanisme total ilegale și total în afara Constituţiei."
Iar Ministerul de Externe nu a găsit nimic îngrijorător în declaraţie, dimpotrivă:
"Recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României, atât în cadru european cât și în cadru internațional", a transmis MAE.
Codul de Procedură Penală a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor, iar acum parlamentarii au început să dezbată şi modificările propuse la Codul Penal.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, legile justiției, comisia iordache,
Dată publicare:
28-06-2018 20:06