În prima jumătate a acestui an, peste un sfert de milion de anunțuri pentru locuri de muncă au fost publicate online, iar cei mai căutați angajați au fost șoferii.

Potrivit Indexului locurilor de muncă realizat de OLX, în prima jumătate a anului 2019 numărul anunțurilor pentru locuri de muncă vacante a fost în creștere cu 7,2% față de perioada similară a anului 2018.

Cele mai multe anunțuri de locuri de muncă publicate s-au înregistrat în luna iunie.

Șoferii și curierii au fost și în primul semestru al acestui an cei mai căutați angajați, cu peste 43.000 de anunțuri de recrutare postate.

Piața forței de muncă este tot mai tensionată, potrivit rapoartelor recente ale Băncii Naționale, iar printre cele mai mari probleme sunt în zona tehnică și profesională.

Astfel, pe locul al doilea în top a fost categoria anunțurilor de la categoria ”Alte locuri de muncă”, categorie care include, în general, anunțuri de angajare pentru muncitori. Pe locul al treilea, cu peste peste 33.000 de joburi sunt disponibile, s-au plasat anunțurile pentru categoria ”Ingineri-meseriași-constructori”.

Oamenii care lucrează în hoteluri și restaurante, casieri și vânzători au avut de ales dintre peste 40.000 de oferte, împreună pentru aceste categorii.

Pentru munca în străinătate apare o scădere de 12 procente față de anul trecut, în timp ce numărul anunțurilor pentru bone și menajere a crescut cu 13 procente.

Este foarte interesantă și dinamica ofertelor de angajare. Anul acesta, numărul locurilor de muncă vacante a crescut foarte mult, ajungând la 47.500 în iunie, cele mai multe anunțuri dintr-o lună, din 2017 încoace.

În ceea ce-i privește pe candidați, cei mai mulți au aplicat pentru joburi de șoferi și curieri – peste 1,9 milioane de contactări realizate în primele 6 luni ale anului, unde erau de fapt și cele mai multe oferte.

Deși ofertele de muncă pentru străinătate au fost în scădere, angajatorii au avut parte de peste un milion de oameni contactări și-au CV-ul că să din partea candidaților care își doresc plece în afară. 71 de candidați pe un loc de muncă, atât de mare a fost concurența.

Al treilea domeniu cu mulți candidați este HORECA, urmat de cel al inginerilor și meseriașilor – peste 730.000 contactări.

Lucrătorii comerciali, bonele și lucrătorii în producție adună împreună peste 1,5 milioane de aplicații. Aceste ultime domenii au creșteri de peste 40-50 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Indexului locurilor de muncă OLX.