Fetele de aur ale Romaniei. Care este secretul "Happy Power" si tributul emotionant pentru echipa din spatele aurului la Rio

Echipa feminina de spada

Povestea de viata a unei echipe ce a trecut prin greu si foarte greu pana sa ajunga la aurul olimpic. Si exemplul unui lider adevarat dat de Ana Maria Popescu.

Ana Maria Popescu, 31 de ani. Din Bucuresti
Simona Pop, 27 de ani. Din Satu Mare
Simona Gherman, 31 de ani. Din Bucuresti
Loredana Dinu, 32 de ani. Din Craiova.

Te poti opri aici si ai aflat cine ne-a adus prima medalie a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio. Dar n-ai afla povestea. In spatele lor se afla antrenori, medici, psihologi si multi alti oameni care au construit ani de zile acest succes urias. Pentru ca nu poate fi decat urias un succes pentru care invingi, pe rand, Statele Unite, Rusia si China.

DRAMATISM

A fost mai intai o victorie dramatica in chiar primul meci, cu Statele Unite. Americancele conduceau cu 3 tuse in ultimul minut al partidei. Ana Maria Popescu a reusit sa revina incredibil si sa castige in "minutul de aur". Un dopaj si cu incredere, care a facut ca Rusia sa devina mult mai mica si sa fie surclasata in semifinala. Iar in finala, fetele au tinut la respect campioana olimpica de la Londra, China, care nu s-a apropiat la mai putin de 4 tuse. 

Citește și
scrima
AUR! Echipa de spada a adus primul titlu olimpic al Romaniei la Rio. Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru sportive
„Va folosi resursele militare”. Donald Trump vrea să declare stare de urgență în SUA, în vederea expulzării imigranților ilegali

"De data asta nu mai plecam ca favorite. Suntem doar o echipa, mai unita ca niciodata, ce isi doreste sa aduca prima medalie pentru Romania la aceasta editie a Jocurilor Olimpice. Avem nevoie de sustinerea voastra", era mesajul Loredanei Dinu inaintea zilei intrecerilor pe echipe la spada.

Meciurile au fost grele, grele, grele, enorm de grele, chiar daca uneori scorul si evolutia fetelor noastre pot indica altceva. 44-38 in finala e un exemplu de cum poti fi indus in eroare de scor, a fost mult mai greu de atat. Fotografia de mai sus, in care Ana Maria si-a permis un procedeu extrem de spectaculos, este doar cireasa de pe tort. Iar victoria e cu atat mai grea cu cat ea vine dupa patru ani de munca, de fapt dupa zeci de ani de munca, dar la patru ani de la dezamagirea din 2012, cand echipa noastra era favorita, dar n-a prins podiumul.

RENASCUTE DIN ESECUL DE LA LONDRA

Erau atunci fetele "Power Praf", asa cum si-au spus singure, inspirate de fetele cu super-puteri din desenele animate, adaptate la albul din scrima. Dupa precedenta editie a Jocurilor Olimpice, echipa s-a destramat. Simona Gherman, Loredana Dinu si Anca Maroiu au decis sa se retraga din activitate. Se hotarasera inca dinainte de Londra sa-si vada si de viata personala, isi doreau copii. Esecul de la JO nu le-a ajutat sa se razgandeasca. N-au exclus o revenire, dar momentan doar Ana Maria ramanea sa continue lupta de pe plansa. La inceputul lui 2015 insa cele trei "Power Praf" s-au hotarat sa revina alaturi de Ana Maria "D'Artagnan". Anca Maroiu s-a readaptat mai greu, astfel ca echipa a suferit o schimbare. Simona Pop se remarca deja de ceva timp si si-a pastrat locul. Noile "Power Praf" erau Ana Maria, Loredana si Simona la puterea a doua.

"Pentru un sportiv de performanta, durerea esecului de la JO nu are margini si nu trece niciodata", marturisea Ana Maria in Jurnalul ei de Rio, in care incuraja toti sportivii romani de la Rio, pe colegele ei, dar si se auto-incuraja, dupa esecurile din probele individuale. Cu o luna si ceva inaintea Jocurilor Olimpice, tot ea cauta pe pagina de Facebook un nou nume pentru echipa: "Am fost Power Puff, am fost Pooky Power... iar acum am ramas fara inspiratie" O cititoare i-a propus "Happy Power", iar fetele au votat si au ales acest nume. Iar la final, au putut sa zambeasca iar cu adevarat, chiar daca pe apropiati i-au cucerit de mult timp cu zambetul lor.

In drumul spre Rio, esentiala a fost pregatirea mentala. Chiar daca in ochii nostri par permanent de neclintit, fetele nu sunt nici pe departe infailibile. "Problemele pe care nu le discutam cu fetele, fetele cu mine, le-am discutat cu ea. Scrima e un sport preponderent mental si dupa aceea este fizic, de fapt fizicul e pe locul al treilea. Mental, tehnico-tactic si apoi fizic", spunea antrenorul Dan Podeanu despre psihologul Alina Gherghisan, intr-un interviu in Gazeta Sporturilor, unde a dezvaluit si cel mai bun sfat primit de la psiholog: "Mi-a spus sa joc un rol. Chit ca am o varsta si am zis ca nu mai joc roluri. Mi-a spus joaca un rol si am fost obligat sa joc un rol, mai optimist, mai vesel" Dan Podeanu are 64 de ani. Si acum un titlul olimpic cu echipa de spada.

TRIBUT EMOTIONANT

Echipa din spate e mult mai mare. Antrenorul Dan Podeanu e si el intre cei reveniti dupa retragere. In 2004 si 2008 a fost la Jocurile Olimpice ca antrenor pentru Ana Maria Branza. A renuntat la post dupa esecul amar de la Londra 2012. S-a intors doi ani mai tarziu. Intr-o veritabila demonstratie de lider adevarat, Ana Maria Popescu si-a prezentat echipa inaintea Jocurilor Olimpice. Gasiti prezentarile integrale pe pagina ei de Facebook, redam aici doar crampeie despre fiecare. Si tineti cont ca Ana si-a elogiat echipa la greu, inainte de concurs, nu acum, dupa medalii. Numele sunt exact cele folosite de Ana in descrieri.

Dom' Podeanu, antrenor principal: "Sau Nea Mustata sau Profu' sau omul care m-a invatat sa fiu om. (...) Omul care nu si-a vazut copiii crescand, pentru ca datoria lui era sa-i creasca pe ai altora. Tot acela pe care ma supar pentru ca singurul lui defect este ca e un om prea bun si nu vrea sa deranjeze pe nimeni. Cel cu care am impartit si ultimul colt de paine, ultima conserva si pana la camera de hotel cand bugetul era limitat"

Epi, antrenor secund: "La competitii se imparte intre sustinerea sportivelor langa plansa si observarea adversarelor. La antrenamente gaseste tot felul de metode de incalzire care sa ne bucure si sa nu simtim ca muncim. La lectiile individuale... deja aici e o poveste intreaga. Una frumoasa si mereu surprinzatoare :) (...) Omul care inca are timp, o groaza de timp sa formeze o alta echipa precum cea a fetitelor PowerPraf."

Mircea, maseur: "Mircea este 'baiatul bun la toate' (...) Este probabil cel mai 'injurat' dintre toti, pentru ca sarcina lui este sa ma puna pe picioare dupa un antrenament greu sau o competitie si ca sa scoti o contractura, nu poti s-o faci prin mangaiere. (...) Cateodata am senzatia ca are puteri supranaturale. Esti la concurs si nu ai apa, imediat apare o sticla. Ti-ai dori o cafea, doar gandesti si Mircea apare cu ea. Orice trebuie rezolvat, el este deja acolo! Ca sa nu va mai spun de cate ori a facut pe mecanicul cand aveam probleme cu masina"

Adrian, preparator fizic: "La prima vedere, omul acesta de 2m si bine facut pare chiar fioros. Nici gand. Adrian este un om rabdator, linistit si convingator cand e cazul (mai ales atunci cand zici 'nu mai pot, atunci poate sa fie foarte convingator :) Pana sa-l avem in echipa, pentru noi, sala de fitness era o dilema, ba chiar multifunctionalele pareau niste monstri care vor sa ne faca rau."

Claudiu, armurier: "Uneori vorbeste cu atata pasiune de scrima, ca ar molipsi si pe cineva care n-are habar ce inseamna spusele lui. Cand il rogi sa verifice o arma sau un fir de corp se inchide in 'lumea surubelnitelor' si nu se lasa pana nu iese totul perfect. Pentru ca arma este 'prelungirea mainii' si pentru ca tu imi usurezi mereu munca, facandu-mi cele mai bune spade..."

Lorena, medic: "Este cea careia ii scoatem peri albi cand este vorba de meniul de cantonament si cea care sufera cel mai mult cand nu reusim sa ne indeplinim obiectivele."

Alina, psiholog: "Este, pur si simplu, minunea echipei! Ultima ajunsa in colectiv, Alina este o explozie de energie, buna dispozitie si cea care ne aduce zambete in cele mai grele zile. Mult timp pregatirea psihologica a fost lasata la coada. Ce zic eu la coada... mai departe! (...) Pe parcursul sedintelor m-a facut sa plang mult, sa rad si mai mult, dar si sa constientizez ca puterea sta in mine. Mai departe de partea sportiva, Alina m-a ajutat sa ma cunosc mai bine, sa ma pun fata in fata cu fricile mele si sa-mi depasesc anumite limite! Pe langa toate astea, am invatat impreuna cu colegele de echipa sa fim din nou copii, sa ne jucam si sa ne bucuram de scrima, ceea ce e mare lucru. Toate jocurile, activitatile, sedintele de teatru de improvizatie, absolut toate, ne vor ajuta si in viata de dupa sport!"

"ANA MARIA SE GANDESTE DEJA LA TOKYO"

Si, apropo de viata de dupa sport. Acum, dupa Rio, Simona Gherman e hotarata din nou sa se retraga. "Dupa Londra am spus ca am sa revin, dupa Rio spun ca n-am sa mai revin. Spun eu ca mi-a ajuns, imi doresc al doilea copil, imi doresc sa mai am timp si de familie si cred ca am facut suficient in sportul asta", spunea Simona inainte de Rio, intr-un interviu pentru lead.ro. In schimb, Ana Maria are cu totul alte ganduri, cel putin dupa cum marturisea in urma cu cateva lui la Sport Total FM: "Ana Maria se gandeste deja la Tokyo 2020, niciodata sa se retraga". Viitorul nu-i suna insa prea bine: "Este o problema numarul de fete de la antrenamente. Sunt prea putine. Fetele s-au retras si cele care au ramas sunt prea mici. Copiii vin la antrenamente, dar nu reusim sa-i tinem, pentru ca nu poti sa ajungi la 20 de ani si sa-i ceri mamei bani".

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Un sportiv rus a fost jefuit, in Rio, de doi adolescenti inarmati. Imaginea postata de acesta pe Instagram
Un sportiv rus a fost jefuit, in Rio, de doi adolescenti inarmati. Imaginea postata de acesta pe Instagram

Un olimpic rus a trait o experienta cumplita la Rio, dupa ce a fost jefuit de niste tineri.

AUR! Echipa de spada a adus primul titlu olimpic al Romaniei la Rio. Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru sportive
AUR! Echipa de spada a adus primul titlu olimpic al Romaniei la Rio. Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru sportive

Echipa feminina de spada a Romaniei a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, joi, dupa ce a invins China, detinatoarea titlului, in finala, cu scorul de 44-38.

Recomandări
Cum arată platforma gigant Barents, care va fora sondele de gaze din Marea Neagră. Este mai mare decât un teren de fotbal
Cum arată platforma gigant Barents, care va fora sondele de gaze din Marea Neagră. Este mai mare decât un teren de fotbal

S-a făcut următorul pas în proiectul Neptun Deep. Platforma gigant Barents, care va fora cele 10 sonde de exploatare în Marea Neagră, a ajuns în Portul Constanța după un voiaj de 18 zile, din Spania.  

EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Cu șase zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, este din nou scandal pe scena politică. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președinta USR, Elena Lasconi, și Mircea Geoană îi cer demisia premierului Marcel Ciolacu.

1000 de zile de război în Ucraina, în cifre. Orașe distruse, familii îndurerate și o țară transformată
1000 de zile de război în Ucraina, în cifre. Orașe distruse, familii îndurerate și o țară transformată

19 noiembrie 2024 marchează cea de-a 1000-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, o piatră de hotar devastatoare care a remodelat națiunea și a trecut de punctul fără întoarcere.