Cum au schimbat Jocurile Olimpice orasul Rio de Janeiro. Imagini spectaculoase inainte si dupa, dar si proteste si scandaluri
12 miliarde de dolari au investit autoritatile braziliene in Jocurile Olimpice de la Rio. Majoritatea lucrarilor de infrastructura vor ramane acolo, unele sunt temporare. Cat de utile sunt cu adevarat si cat a fost doar interes se va vedea peste ani.
Gazduirea Jocurilor Olimpice reprezinta un prilej de mandrie pentru orice oras si tara, vine cu sansa dezvoltarii infrastructurii, dar si cu costuri uriase. In timpul festivitatii de deschidere de vineri noaptea, organizatorii au multumit poporului brazilian pentru efortul facut de-a lungul acestor ani. Chiar daca Jocurile Olimpice aduc si venituri importante, ele nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de gazduire, mai ales intr-un oras in dezvoltare sau care trece printr-o criza.
Rio de Janeiro n-a fost ocolit de probleme in cei sapte ani de pregatire a Jocurilor Olimpice. Scandaluri de coruptie, proteste ale populatiei, lipsa de fonduri si intarzierile cu lucrarile au aparut regulat in prim-plan. Pana la urma insa drumul acesta are un singur sens dupa ce l-ai inceput. Rio a dat startul Jocurilor Olimpice, iar acum putem vedea cel mai bine cum i-a schimbat fata acest lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai radicala schimbare e in Barra de Tijuca, in vestul metropolei sud-americane. Parcul Olimpic Barra contine noua arene sportive. Aici se afla inainte autodromul Nelson Piquet, care a gazduit si etape de Formula 1, dar si o favela. Au aparut o arena de baschet cu 16.000 de locuri, sala de lupte si judo cu 12.000 de locuri, o sala pentru scrima si taekwondo, cu 10.000 de locuri, sala de handbal cu 12.000 de locuri, centru acvatic pentru polo si sarituri cu spatiu pentru 5.000 de spectatori, dar si bazinul pentru natatie si polo cu 15.000 de locuri, centrul de tenis cu terenul principal avand 10.000 de locuri, sala de gimnastica pentru 12.000 de spectatori, respectiv velodromul cu 5.000 de locuri. Doua dintre acestea sunt structuri temporare, o a treia va deveni ulterior scoala, iar sase vor forma viitorul Centru Olimpic de Pregatire din Rio de Janeiro.
O alta investitie majora, cea mai importanta in domeniul transporturilor, este extinderea retelei metroului cu Linia 4. Aceasta uneste plajele cele mai populare cu zona Parcului Olimpic. Linia ar fi trebuit inaugurata inaintea Jocurilor, dar intarzierile au facut sa fie deschisa abia acum si sa fie deocamdata disponibila doar sportivilor si spectatorilor Jocurilor Olimpice.
Linia este majoritar subterana, statiile sunt la fel, dar la sosirea in Barra de Tijuca trenurile ies din subteran, trec peste un pod suspendat, iar apoi intra din nou in subteran. Linia are 15 kilometri si in total lucrarile au durat mai bine de 20 de ani. A costat peste 3 miliarde de dolari, iar Jocurile Olimpice au fost pretextul perfect pentru a le prioritiza. Criticii spun ca linia nu imbunatasete transportul general, ci ca serveste doar clasei superioare, facand legatura intre zonele bogate ale orasului. Rio n-are un sistem grozav de metrou, inaugurat abia in 1979. Drumul de o ora cu masina de pe faimoasa plaja din Ipanema in Barra de Tijuca se transforma in 20 de minute cu noul metrou. Dar de la ultima statie pana la Parcul Olimpic tot mai sunt cativa kilometri buni.
Favela Vila Autodromo a reprezentat un simbol al luptei impotriva transformarilor provocate de Jocurile Olimpice. Ultimele familii s-au mutat din casele lor cu doar cateva zile inainte de Jocurile Olimpice, in locuinte noi, construite de autoritati. 550 de familii locuiau in trecut acolo. Evacuarile si demolarile au inceput in 2014. Guvernul sustine ca le-a oferit conditii mai bune de viata. Localnicii sustin ca Jocurile Olimpice au fost doar pretextul, scopul fiind cresterea valorii terenului pentru investitiile imobiliare de dupa JO. Tot ei spun ca evacuarea a costat mai mult decat ar fi costat modernizarea zonei.
Pe celebra plaja Copacabana a aparut stadionul pentru volei pe plaja. Copacabana Stadium a fost terminat pe ultima suta de metri. Are inaltimea unui bloc de 7 etaje, ocupa 62.000 de metri patrati din plaja si poate gazdui 12.000 de spectatori. Cu nici doua luni inaintea Jocurilor Olimpice, lucrarile au fost oprite din cauza problemelor de mediu, lipsa unor autorizatii.
Metroul usor este alta investitie majora in infrastructura din Rio, parte din cele 12 miliarde de dolari pe care estimau gazdele ca le vor investi. Leaga aeroportul pentru zboruri interne de un terminal de autobuze. A fost inaugurat in iunie 2016. Acopera 28 de kilometri. Deocamdata are 16 statii, dar se vor mai adauga inca atatea. Revitalizeaza zona portului, care in timpul Jocurilor Olimpice va fi un loc important de distractie pentru spectatori.
Terenul de golf a suscitat la randu-i multe discutii. Golful nu e foarte popular in Brazilia si exista deja un teren mai mic in nordul orasului. Autoritatile au motivat insa constructia noului teren spunand ca, dupa Jocurile Olimpice, va atrage suficient interes, fiind singurul teren profesional din Brazilia. Problema e ca a fost construit pe terenul unei rezervatii naturale protejate. Ecologistii au protestat, dar autoritatile au sustinut ca zona era atat de prost intretinuta incat construirea terenului de golf a dus in realitate la cresterea biodiversitatii in zona. Din nou, opozantii acuza ca interesul este mai degraba imobiliar, in zona aparand apartamente de lux, cu preturi intre 2,5 si 7 milioane de dolari!
Zonele prezentate reprezinta doar o parte, cea mai mare, din schimbarile suferite de Rio pentru Jocurile Olimpice. Efectul il vom avea mai clar abia peste cel putin zece ani. Daca Atena plange si acum de pe urma Jocurilor Olimpice, Londra a stiut sa si le faca usoare. Ce va fi la Rio de Janeiro?
Sursa: , Lucian Lipovan
Etichete: jocurile olimpice, brazilia, rio de janeiro,
Dată publicare:
06-08-2016 17:43