Ziua Pi, sărbătorită astăzi de Google cu un Doodle special. De ce este celebrată pe 14 martie
Ziua Pi. Google celebrează, astăzi, a 30-a aniversare a Zilei Pi, cu un doodle special.
Ziua Pi. Constanta matematică Pi este celebrată anual pe 14 martie, întrucât 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre ale acesteia.
În anul 1988, fizicianul Larry Shae a organizat primul eveniment de celebrare a „Zilei Pi”, la muzeul de știință din San Francisco. Ziua de 14 martie marchează și data nașterii a lui Albert Einstein.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 2009, Congresul Statelor Unite a recunoscut oficial această zi, iar de atunci adepții ei o celebrează mâncând feluri de mâncare care au formă de cerc, precum plăcinte sau pizza, sau costumându-se în Albert Einstein, informează Time.
Institutul de Tehnologie din Massachussettts începe procedura de admitere a viitorilor studenți, de Ziua Pi, iar NASA a lansat o provocare intitulată „PI în cer”, prin care pasionații primesc să rezolve o serie de probleme matematice interplanetare.
Google Doodle-ul de astăzi este ilustrat printr-o plăcintă cu mere și caramel și marchează 30 de ani de când Ziua Pi este celebrată pe 14 martie.
Pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu. Simbolul a fost propus pentru prima dată în 1706, de matematicianul galez William Jones, iar valoarea constantei este egală aproximativ cu 3.1428571428571. Aceasta este una dintre cele mai importante constant din matematică și fizică.