Ziua Pi, sărbătorită astăzi de Google cu un Doodle special. De ce este celebrată pe 14 martie

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Google Doodle Ziua Pi
Captură Google

Ziua Pi. Google celebrează, astăzi, a 30-a aniversare a Zilei Pi, cu un doodle special.

Ziua Pi. Constanta matematică Pi este celebrată anual pe 14 martie, întrucât 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre ale acesteia.

În anul 1988, fizicianul Larry Shae a organizat primul eveniment de celebrare a „Zilei Pi”, la muzeul de știință din San Francisco. Ziua de 14 martie marchează și data nașterii a lui Albert Einstein.

În 2009, Congresul Statelor Unite a recunoscut oficial această zi, iar de atunci adepții ei o celebrează mâncând feluri de mâncare care au formă de cerc, precum plăcinte sau pizza, sau costumându-se în Albert Einstein, informează Time.

Institutul de Tehnologie din Massachussettts începe procedura de admitere a viitorilor studenți, de Ziua Pi, iar NASA a lansat o provocare intitulată „PI în cer”, prin care pasionații primesc să rezolve o serie de probleme matematice interplanetare.

Google Doodle-ul de astăzi este ilustrat printr-o plăcintă cu mere și caramel și marchează 30 de ani de când Ziua Pi este celebrată pe 14 martie.

Pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu. Simbolul a fost propus pentru prima dată în 1706, de matematicianul galez William Jones, iar valoarea constantei este egală aproximativ cu 3.1428571428571. Aceasta este una dintre cele mai importante constant din matematică și fizică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO