Tot mai multe persoane sufera de "amnezie digitala", din cauza folosirii in exces a telefonului mobil. Care sunt "simptomele"
Daca nu stiti pe de rost nici un numar de telefon si nu mai puteti circula fara GPS, ati putea suferi de amnezie digitala.
Termenul a fost inventat de specialisti pentru a descrie inlocuirea memorarii unor date cu telefoanele. Umblam cu o bucata de memorie in buzunar, atrag atentia psihologii, care vad insa si partea buna a folosirii telefoanelor inteligente: cautam si gasim rapid informatiile de care avem nevoie.
Cat de mult v-ati antrenat memoria in ultima vreme? Incercati cateva exercitii si-o sa vedeti daca ati lasat creierul sa lancezeasca. Ne ajuta si telefoanele inteligente, adevarate extensii ale creierului, spun specialistii care recunosc la tot mai multi tineri simptomele unei amnezii digitale.
Florina Cristescu, specialist in memorie: "Omul nu mai tine minte date banale".
Reporter: "Cu cine ai vorbit ultima data la telefon?"
Tanara: "Cu prietena"
Reporter: "Stiti numarul ei fara sa va uitati in telefon?"
Tanara: "Nu. Asa ne-am obisnuit"
Asa spun si multi dintre cei care sunt obisnuiti sa mearga doar cu GPS-ul. Nu sunt capabili sa reproduca traseul pe hartie. Iar unele gospodine, care gatesc dupa o reteta descarcata de pe internet, nu-si mai amintesc toate ingredientele pentru ca, nu-i asa, le pot gasi oricand online.
1000 de oameni au participat la ultimul studiu facut pe aceasta tema. In America, jumatate au marturisit ca iti tin o parte din memorie in buzunar, in telefon. 66% dintre ei nu au fost capabili sa spuna pe de rost numarul de telefon al copiilor lor, 45% nu stiau numarul de la birou si 44 de procente nu stiau cum sa dea de frati sau surori fara se se uite in telefon.
Exista totusi si o parte buna. Nu mai stim pe de rost tot felul de informatii, dar ne descurcam de minune sa le depistam cand avem nevoie.
Andrei Ion: "Avem un stick de memorie suplimentar care ne da acces instantaneu la un imens volum de informatii. Memoria noastra si functionarea noastra se adapteaza. Ma astept ca un copil, care a crecut utilizand smartphone-urile, sa fie mai capabil sa localizeze o informatie pe care n-a citit-o niciodata, stie unde sa caute si asta poate fi mai valoros decat sa ai informatia in sine."
Folosirea cu moderatie este insa obligatorie. 53% dintre romani foloseau un smartphone la sfarsitul anului trecut, arata un raport Google.