Testul Google prin care demonstrezi ca esti OM. Datele sunt tinute in cel mai mare secret de teama creatorilor de “roboti”
Toti ne-am confruntat cel putin o data pe Internet cu ”captcha”, enervantele imagini in care trebuie sa descifrezi un textulet deseori aproape ilizibil pentru a-ti face un cont online sau pentru a accesa un site.
Scopul testelor „captcha” e insa unul bun: acela de a diferentia utilizatorii umani de „boti”, prescurtarea de la „web robots”. Adica programele care navigheaza pe net in scopul de a colecta date, pentru a genera click-uri sau pentru a posta mesaje nedorite tip spam.
Cei de la Google au anuntat insa ca au realizat un test care face inutile verificarile tip „captcha”. Nu e nimic complicat, dimpotriva, e o simpla fereastra unde trebuie sa dati click pe casuta unde scrie „nu sunt un robot”, care se incarca in cateva secunde. De fapt, nu click-ul conteaza, ci modul in care miscati mouse-ul inainte de a da click si care e foarte diferit de la oameni la boti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Citeste si: Texte de acum 2.600 de ani, descifrate cu ajutorul "captcha"
Miscarile mouse-ului, impreuna cu IP-ul utilizatorului si cu cookie-urile de pe calculatorul acestuia, le permit celor de la Google sa diferentieze clar oamenii de programele de calculator. Mai exista si alte variabile, insa Google le tine secrete, pentru a nu le permite creatorilor de „boti” sa-si imbunatateasca creatiile. Iar pentru cazurile rare in care testul nu functioneaza, cei de la Google au introdus si un soft de „captcha”.
Primul test pentru a diferentia oamenii de masini a fost creat acum 64 de ani de matematicianul britanic Alan Turing. Cel realizat de Google se aplica doar la „boti”, programele care navigheaza pe Internet pentru a genera click-uri sau a colecta date. Cu toate acestea, compania l-a prezentat drept un test prin care utilizatorilor li se verifica nu identitatea, ci „umanitatea”
Sursa: Pro TV
Etichete: google, test, program, verificare, software,
Dată publicare:
08-12-2014 12:14