Testul Google prin care demonstrezi ca esti OM. Datele sunt tinute in cel mai mare secret de teama creatorilor de “roboti”

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15
mana de robot pe tastatura

Toti ne-am confruntat cel putin o data pe Internet cu ”captcha”, enervantele imagini in care trebuie sa descifrezi un textulet deseori aproape ilizibil pentru a-ti face un cont online sau pentru a accesa un site.

Scopul testelor „captcha” e insa unul bun: acela de a diferentia utilizatorii umani de „boti”, prescurtarea de la „web robots”. Adica programele care navigheaza pe net in scopul de a colecta date, pentru a genera click-uri sau pentru a posta mesaje nedorite tip spam.

Cei de la Google au anuntat insa ca au realizat un test care face inutile verificarile tip „captcha”. Nu e nimic complicat, dimpotriva, e o simpla fereastra unde trebuie sa dati click pe casuta unde scrie „nu sunt un robot”, care se incarca in cateva secunde. De fapt, nu click-ul conteaza, ci modul in care miscati mouse-ul inainte de a da click si care e foarte diferit de la oameni la boti.

Citeste si: Texte de acum 2.600 de ani, descifrate cu ajutorul "captcha"

Miscarile mouse-ului, impreuna cu IP-ul utilizatorului si cu cookie-urile de pe calculatorul acestuia, le permit celor de la Google sa diferentieze clar oamenii de programele de calculator. Mai exista si alte variabile, insa Google le tine secrete, pentru a nu le permite creatorilor de „boti” sa-si imbunatateasca creatiile. Iar pentru cazurile rare in care testul nu functioneaza, cei de la Google au introdus si un soft de „captcha”.

Primul test pentru a diferentia oamenii de masini a fost creat acum 64 de ani de matematicianul britanic Alan Turing. Cel realizat de Google se aplica doar la „boti”, programele care navigheaza pe Internet pentru a genera click-uri sau a colecta date. Cu toate acestea, compania l-a prezentat drept un test prin care utilizatorilor li se verifica nu identitatea, ci „umanitatea”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO