Expertii avertizeaza: suntem pusi in pericol de tehnologia din propria casa. Care este cel mai periculos obiect din locuinta

07-01-2016 18:52


poluare, casa

Suntem permanent conectati la internet, vorbim ore in sir la telefon, iar in case totul este de ultima tehnologie. Specialistii sustin insa ca aceasta tehnologie, care ne usureaza viata, ne poate afecta sanatatea.

Telefoanele mobile, sistemele wireless sau cuptoarele cu microunde emit campuri electromagnetice, spun expertii. Si medicii ne avertizeaza ca expunerea excesiva la aceste unde poate produce modificari de metabolism si dezechilibre nervoase.

Expertii Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, o organizatie neguvernamentala, sustin ca cel mai daunator aparat pe care il avem in casa ar fi cuptorul cu microunde. Acesta, spun ei, ne radiaza de fiecare data cand il pornim, cu unde electromagnetice.

Adica o densitate de putere de 31 de wati pe metru patrat. Si asta in conditiile in care, un ordin al Ministerului Sanatatii arata ca pentru astfel de aparate densitatea de putere NU trebuie sa depaseasca 10 wati/mp. Tot Ministerul Sanatatii spune insa ca, daca valorile sunt depasite, NU ar trebui sa existe intervale mai mari de 6 minute in care acestea sa radieze peste limita legala.

In concluzie, organismul ar putea avea de suferit la expuneri indelungate sustin si specialistii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" din Bucuresti.

Nu doar cuptorul cu microunde pare sa fie daunator, dupa cum sustin expertii APC.

Costel Stanciu, presedinte APC: "Pheonul, uscatorul pentru par iar este daunator, aparatul de ras electric. Toate aceste aparate electronice care spun producatorii ca ne usureaza viata ne afecteaza pe termen mediu. Pot aparea afectiuni ale sistemului cardiovascular, afectiuni ale sistemului nervos."

Lucrurile sunt si mai nuantate cand vine vorba de router si internet wireless.

Si in cazul sistemelor wireless Ministerul Sanatatii a stabilit ca limita nepericuloasa e tot de 10 wati pe mp sau de 10.000 de miliwati/mp. Ori din masuratori rezulta valori chiar si de doua ori mai mari. Iata cum ne putem proteja, fara sa renuntam la internet.

Costel Stanciu, presedinte APC: "Ar trebui sa folosim internet prin cablu, este cel mai sigur mijloc de protectie. Exista routere care care intra automat in standby atunci cand nu se foloseste internetul."

Iar telefoanele mobile contin precizari clare despre indicele SAR - adica rata cu care unda electromagnetica, produsa de mobil, se transmite organismului uman. Un SAR mic presupune un risc de radiere scazut.

Constantin Beiu, cercetator Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" Bucuresti: "Daca vorbim 3 ore exista posibilitatea sa existe incalziri locale care pot fi periculoase. Dar ce se intampla daca vorbim 2 ani 3 ore pe zi la telefon nu poate sa ne spuna nimeni."

Specialistii ne recomanda sa folosim pe cat posibil telefonul fix dar daca nu avem incotro si trebuie sa il folosim pe cel mobil sa avem mare grija sa nu vorbim mai mult de doua minute si sa incercam sa folosim si castile. Asta pentru ca la un simplu apel intensitatea campului electromagnetic poate sa creasca si de 2 mii de ori."

Costel Stanciu, presedinte APC: "Perturba somnul si inhiba anumiti hormoni cum ar fi melatonina, cu efecte grave pe termen lung asupra sanatatii. Copiii sub 12 ani nu ar trebui sa foloseasca telefonul mobil, iar adultii ar trebui sa limiteze folosirea telefonului mobil la 2 minute pe convorbire si 20 de minute pe zi."

Din aceste motive, Asociatia pentru Protectia Consumatorului a declansat o campanie de informare ca sa stim cum sa ne protejam de undele electromagnetice.

Sursa: Pro TV