Tara in care autoritatile au cerut parintilor sa distruga papusa vorbitoare Cayla. Ce risca sa pateasca posesorii ei
Avertizarea a fost transmisa de Agentia federala pentru retele (Bundesnetzagentur), care se ocupa de supravegherea respectarii legislatiei in domeniul telecomunicatiilor.
O agentie federala din Germania a cerut parintilor sa distruga papusa vorbitoare Cayla, daca o detin in locuinta, pentru ca tehnologia inteligenta integrata in acest dispozitiv poate dezvalui date personale despre acestia, scrie vineri BBC News in editia electronica.
Cercetatorii sustin ca hackerii pot folosi un dispozitiv nesecurizat care are capacitatea de a se conecta prin bluetooth la jucaria respectiva si sa asculte ambiental ce se petrece in imediata apropiere a jucariei, chiar atunci cand copilul se joaca cu aceasta, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Producatorul jucariei nu a comentat deocamdata pe marginea avertismentului emis de agentia federala germana.
Anterior, grupul care distribuie jucaria a mentionat ca au fost exemple izolate in ce priveste atacarea informatica si preluarea controlului de catre hackeri asupra jucariei. Insa a dat asigurari ca cei din conducerea companiei vor dezbate problema ridicata si probabil vor propune actualizarea softului care gestioneaza papusa.
Insa, expertii in securitate informatica au avertizat ca aceasta problema nu a fost remediata.
Papusa Cayla poate raspunde la intrebarea unui utilizator de pe internet. O vulnerabilitate in softul care gestioneaza papusa Cayla a fost scoasa in evidenta pentru prima data in ianuarie 2015.
Au fost adresate mai multe plangeri din partea asociatiilor de consumatori din SUA si Europa.
Pe langa vulnerabilitatea de soft prin care se poate asculta ce se petrece in interiorul locuintei acolo unde se afla pozitionata papusa, un atac informatic asupra softului acesteia ar putea permite strainilor sa vorbeasca direct copilului care se afla in apropierea papusii.
Potrivit legii germane, este ilegal sa vinzi sau sa detii un dispozitiv de supraveghere care este interzis. Incalcarea legii se pedepseste cu detentie de pana la doi ani.
Aceasta avertizare a agentiei federale are loc dupa ce studentul Stefan Hessel, de la Universitatea din Saarland, a atras atentia asupra ingrijorarilor juridice legate de papusa My friend Cayla. Hessel, citat de site-ul german Netzpolitik.org, a indicat ca un dispozitiv care are bluetooth se poate conecta la microfonul papusii si la sistemul de difuzare a sunetului pe o raza de 10 metri. Studentul sustine ca papusa poate fi folosita de cineva care se afla la o distanta de doar cateva ziduri pentru a spiona ce se intampla in camera unde se afla papusa.
Un purtator de cuvant al agentiei federale germane a declarat pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung ca papusa Cayla poate fi catalogata drept ''dispozitiv de transmitere ascuns'' care este ilegal in conformitate cu legea telecom germana. ''Nu conteaza ce fel de obiect este - poate fi o scrumiera sau o alarma de incendiu'', a mai spus acesta.
Germania are o legislatie stricta in ce priveste protectia impotriva supravegherii.