Site-ul care a infectat 3.2 milioane de calculatoare a fost inchis de Europol
Sapte servere folosite pentru a controla milioane de device-uri au fost inchise.
O retea de crima cibernetica folosita pentru a fura informatii bancare din milioane de calculatoare a fost inchisa de catre Europol si companiile tehnologice, scriu cei de la The Guardian.
Centrul de crima cibernetica de la Europol a coordonat operatiunea de la sediul din Haga, tintind botnetul Ramnit - o retea de calculatoare infectate cu malware.
Alegeri 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
22:56
Nicuşor Dan: „Sper ca în urma numărării definitive Elena Lasconi să intre în turul al doilea”
22:42
Mircea Geoană, declarații după primele rezultate: Este surprinzător modul în care anumiți candidați apar de nicăieri
22:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
Pentru operatiune, au lucrat alaturi de investigatori din Marea Britanie, Germania, Italia si Olanda si au fost asistati de catre comapaniile AnubisNetworks, Microsoft si Symantec, acestia spunand ca 3.2 milioane de calculatoare au fost infectate.
Calculatoare din intreaga lume au fost infectate de botnet, majoritatea userilor infectati fiind insa din Marea Britanie, a spus Paul Gillen, seful operatiunilor de la centrul de cybercrime. Ramnit infecta calculatoare din 2012.
"Am lucrat impreuna pentru a opri serverele de comanda si control pentru retea in mai multe tari din Uniunea Europeana. Criminalii au scapat de sub control infrastructura pe care o foloseau" a declarat acesta. Wil van Gemert, director al operatiunilor la Europol, a spus ca aceasta operatiune subliniaza importanta cooperarii agentiilor cu industria privata pentru a lupta impotriva crimei cibernetice.
Acest malware, instalat prin intermediul link-urilor din emailurilor spam si prin site-uri infectate, permitea criminalilor sa preia controlul PC-ului si sa afle detalii despre bankingul online, parole, cookie-uri si datele personale.
Symantec a spus ca Ramnit a devenit o "intreprindere criminala majora" ce a fraudat un numar mare de victime. Compania de securitate online a lansat un tool gratuit ce le permite utilizatorilor sa stearga infectiile Ramnit din calculator.