Romania, pe 5 in lume dupa numarul de atacuri informatice. De ce am ajuns interesanti pentru hackeri
Conturile noastre bancare sunt in pericol permanent. Specialistii care monitorizeaza siguranta electronica au numarat in primele sase luni ale anului 20 de milioane de alerte cibernetice.
Astfel, Romania se plaseaza pe locul 5 in lume dupa numarul de atacuri informatice. De multe ori insa, aceste atacuri sunt operate din afara tarii, iar hackerii pur si simplu se folosesc de calculatoarele romanilor, pe care le comanda de la distanta.
Un singur calculator controlat de la distanta de un hacker nu reprezinta un mare pericol public. Daca insa criminalul cibernetic are la dispozitie 30 de mii de astfel de calculatoare le poate transforma intr-un server suficient de puternic cu care sa sparga orice sistem electronic bine securizat.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Explicatia vine de la agentul special FBI Paul Vitchok, care monitorizeaza activitatea infractionala din Estul Europei. In 2009 a descoperit 4 infractori din Rusia, Republica Moldova si Letonia care, folosindu-se de cateva mii de calculatoare fara acordul proprietarilor, au spart baza de date a unei banci din Statele Unite.
"Au reusit sa retraga peste 9 milioane de dolari, din 180 de orase, in 12 ore", spune Vitchok.
Au folosit pentru asta inclusiv calculatoarele romanilor. Oricine se poate infecta daca viziteaza forumuri periculoase si instaleaza programe din surse nesigure. Desi nu ati facut nimic ilegal, va puteti trezi si cu politia la usa.
Pentru ca avem o viteza buna, dar si calculatoare... neprotejate, atragem hackeri din alte tari.
Daca pana acum romanii erau ocoliti de hackeri din cauza ca aveau putini bani in banci, in prezent lucrurile s-au schimbat.
"In primele 6 luni de zile, am avut 20 de milioane de alerte", spune Dan Nica, ministrul comunicatiilor.
Serviciul Roman de Informatii a lansat un program care costa 50 de milioane de euro cu ajutorul caruia sa protejeze cel putin institutiile statului de atacurile cibernetice.