Realitatea augmentata i-ar putea ajuta pe cei care au membre amputate sa scape de durere. In ce consta tratamentul
Asta chiar daca au trecut zeci de ani de la interventia chirurgicala, sustin specialistii. Este vorba despre un nou concept la care lucreaza cercetatori de la o universitate din Suedia.
Un barbat in varsta de 75 de ani a ramas fara antebrat in urma cu cinci decenii din cauza unui accident rutier.
Durerile l-au chinuit fara incetare, desi a incercat diverse tratamente. A recurs inclusiv la terapia prin hipnoza, care dupa ceva timp nu a mai dat rezultate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acum, cu ajutorul realitatii augmentate, situatia s-a schimbat. "Ma trezeam noaptea din cauza durerii, dar acum ma simt mai bine. Imi da senzatia ca este bratul meu, pot sa vad o parte din mine. Incerc sa o misc."
Metoda foloseste semnalele trimise de muschi pentru a controla imaginea proiectata pe un ecran. Tehnologia incearca sa reactiveze parti ale creierului folosite inainte ca membrul sa fie amputat.
"Ei simt ca pot controla durerea mai bine pentru ca au un mai mare control asupra partii lipsa. Asa ca, daca pana acum, membrul "fantoma" era blocat intr-o pozitie care le producea dureri, acum pot sa miste degetele si incheietura."
Realitatea augmentata este o combinatie intre realitatea virtuala si informatii din lumea reala. In trecut, medicii foloseau oglinzi pentru a reflecta membrul fara probleme si, astfel, recreau imaginea celui amputat.
In urma tratamentului cu realitatea augmentata, 14 pacienti cu dureri cronice au simtit o scadere cu aproape 50 la suta a durerii dupa primele 12 sedinte.
Sursa: Pro TV
Etichete: tratamente, realitatea augmentata, membre amputate,
Dată publicare:
20-04-2017 08:18