O echipa de cercetatori din Peru a reusit sa creasca un cartof in conditii asemanatoare celor de pe Marte

31-03-2017 08:37


Scenariul din pelicula Martianul pare sa fie mai aproape de realitate. Cercetatorii din Peru au reusit sa creasca un cartof in conditii foarte asemanatoare cu cele de pe Marte.

Planta care a reusit sa rasara din pamantul uscat, la temperaturi sub limita inghetului, este o specie din Anzi care creste in conditii vitrege, la altitudini foarte mari.

In pelicula Martianul, personajul interpretat de Matt Damon reuseste sa cultive cartofi pe pe Marte. Cercetatorii peruani incearca sa ii calce pe urme fara sa calatoreasca insa pana pe Planeta Rosie.

David Ramirez, cercetator la Centrul international pentru studierea cartofului: "Totul a pornit de la publicarea unui studiu care ajunsese la concluzia ca intr-un anumit loc din Peru solul este foarte similar cu cel de pe Marte. Ne-am gandit atunci, de ce sa nu incepem sa il testam, sa vedem ce poate creste in el."

Este vorba de un sol cu o salinitate extrem de mare si cu umiditate la polul opus. Au plantat un cartof intr-o cutie in care au folosit pamantul cu pricina.

David Ramirez, cercetator la Centrul international pentru studierea cartofului: "Ce vedeti in spatele meu este primul prototip al unui simulator ce recreeaza conditiile de pe Marte."

Au setat temperatura sa coboare sub zero grade, au introdus concentratii mari de dioxid de carbon, au recreat nivelul de presiune regasit la sase mii de metri altitudine si au realizat un sistem de lumini care imita alternanta zi-noapte pe Marte.

Rezultatele le-au dat sperante.

David Ramirez, cercetator la Centrul international pentru studierea cartofului: "Desi vorbim de concentratii extraordinare de dioxid de carbon, dupa cum puteti vedea, planta creste."

Desi este inca in stadiu incipient, experimentul ar putea fi de folos intr-un viitor indepartat in misiunile de explorare a planetei Marte. Descoperirea ar putea ajuta si regiunile care se confrunta cu un accentuat fenomen de desertificare din cauza schimbarilor climatice.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO