Programul prin care hackerii pot câștiga, legal, mii de euro
Să fii hacker poate deveni o afacere legală. Un program nou apărut pe piaţa din România le oferă mii de euro celor care reuşesc să găsească breşe de securitate în programele dezvoltate de companii mari de software.
Cei care le descoperă pot câştigă până la 2500 de euro.
Marius Constantin are 26 de ani şi lucrează în industria IT de la noi. L-au pasionat calculatoarele de mic aşa că a încercat să îşi facă o carieră din asta. În urmă cu un an, a descoperit că poate să spargă site-uri legal şi să câştige şi bani, printr-un program numit: Bug Bounty. Aşa a reuşit să strângă 15 mii de euro numai din raportarea unor vulnerabilităţi.
Marius Constantin: "Într-o companie de tip bancar am găsit o vulnerabilitate de tip escure prin care am reuşit să sustrag toate datele clienților, numere de card ale clienţilor. Am luat 2000 de dolari, însă au fost şi sume mai mici de la 1000 la 100 de dolari pentru vulnerabilităţi cu impact mult mai mic"
Pe platforma de Bug Bounty sunt firme care îşi doresc ca hackerii să găsească breşe în sistemele lor de securitate.
7000 de tineri cu vârste între 14 şi 30 de ani din toată lumea, inclusiv din ţara noastră, au intrat în programul de recompense. Hackerii primesc pentru fiecare vulnerabilitate găsită în funcţie de complexitate, sume între 100 şi 2500 de dolari.
Alexadru Bălan, coordonator program Bug Bounty: "Practic absolut oricine îşi doreşte să testeze securitatea infrastructurii noastre, poate să o facă fără nicio problemă fără să se sperie că ar putea să îl prindă poliţia sau că se iau măsuri legale împotriva lor."
Anul trecut, platforma de Bug Bounty a primit peste 54 de mii de raportări de breşe de securitate la diferite companii şi le-a plătit hackerilor care le-au raportat peste 2 milioane de dolari.