Problemă uriaşă de securitate la aproape toate dispozitivele produse din 1995 şi până azi

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 04 Ianuarie 2018 09:15
Categorie: Smart things

Specialiştii spun că această breşă de securitate le permite atacatorilor să vă fure toate parolele.

Până acum au fost identificate două căi de atac. Prima dintre acestea a fost numită Meltdown şi afectează exclusiv procesoarele produse de Intel. Meltdown este o vulnerabilitatea în protecţia kernel-ului (miezul central de memorie care gestionează cele mai importante date), potrivit News.ro.

Cea de-a doua vulnerabilitate, numită Spectre, este mai răspândită, vizând procesoarele Intel, AMD şi ARM. Spectre păcăleşte aplicaţiile să ofere acces la informaţii din zona protejată de memorie, care nu ar trebui să fie accesibile.

Accesarea kernel-ului aduce atacatorul în postura de a putea citi cele mai sensibile informaţii, incluzând aici parole şi chei de criptare.

Fiind vorba de probleme de securitate la nivel hardware, sunt afectate toate dispozitivele, indiferent de sistemul de operare folosit. Toţi producătorii, în frunte cu Microsoft, Google şi Apple vor trebui să lanseze update-uri de securitate.

iLikeIT. Nu ignorați acest sfat: schimbați-vă parolele în fiecare lună!

Update-urile de securitate ale sistemelor de operare nu vor rezolva complet problemele, ci vor încerca doar să facă mai dificilă accesarea memoriei kernel. În plus, dispozitivele vor fi încetinite de aceste update-uri.

În funcţie de vechimea procesorului, un calculator, de exemplu, va rula mai greu cu între 5% şi 30%. Cu cât mai vechi este procesorul, cu atât mai mare procentul cu care acesta va fi mai lent după aplicarea update-urilor.

Microsoft a început deja livrarea în regim de urgenţă a unui patch de securitate pentru Windows 10. Acest patch reprezintă doar începutul actualizărilor. Va trece mult timp până când producătorii de software să lanseze toate update-urile necesare, care oricum nu vor rezolva complet cele două probleme.

Pentru sistemele de operare mai vechi, precum Windows 7 şi Windows 8, prima actualizare va fi livrată abia miercurea viitoare. Şi Apple a anunţat că lucrează la actualizări pentru sisteme sale de operare.

Producătorii de antiviruşi vor trebui şi ei să-şi actualizeze produsele pentru ca acestea să funcţioneze corect după lansarea update-urilor de securitate.

Cercetătorii au creat un site care explică diverse aspecte ale celor două probleme de securitate, pe care le numesc catastrofale.

Statul Islamic îşi crează un

Statul Islamic îşi crează un "Califat digital". Avertismentul experţilor în securitate

Smartphone cu amprenta - SHUTTERSTOCK

De ce nu poți debloca un telefon cu degetul unui om decedat

iLikeIT. Toate emisiunile, serialele și Știrile PRO TV sunt disponibile online GRATUIT

Trucul prin care puteți accesa Facebook sau WhatsApp în țările unde sunt interzise

iLikeIT. Ce îmbunătăţiri vor aduce telefoanele viitorului. În câţiva ani, vor fi pliabile

iLikeIT. Jocul săptămânii: God of War 4

iLikeIT. Cele mai spectaculoase gadgeturi audio pe care le puteţi cumpăra

robot

Partenerul perfect pentru cumpărături. Un robot care ne urmează și cară sacoșele