Primul zbor al celei mai lungi aeronave din lume. Cum arata Airlander 10, avionul care sta in aer chiar si 2 saptamani
Cea mai lunga aeronava din lume s-a ridicat pentru prima oara de la sol, dupa mai multe incercari nereusite. Airlander 10 este un hibrid: jumatate avion, jumatate dirijabil umplut cu heliu.
Are 92 de metri lungime, cu 15 mai mult decat cel mai mare avion de pasageri din lume, dar cantareste numai 20 de tone.
Aeronava a fost construita in asa fel incat sa poata zbura fara oprire mai bine de doua saptamani. Ajunge la cinci kilometri deasupra solului, nu are nevoie de piste speciale si transporta incarcaturi agabaritice: "Totul a inceput in urma cu 20 de ani, iar ideea era sa construim ceva eficient, o aeronava care sa foloseasca heliu pentru a se ridica de la sol. Nimeni nu a mai facut asta pana acum. "
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In plus, poate fi de mare ajutor in misiuni militare. Din acest motiv, armata americana a cumparat proiectul cu o suta de milioane de dolari. Dar, in urma cu trei ani, au renuntat la el din lipsa de bani. Compania care l-a creat l-a recuperat si a realizat primul zbor, care a durat 30 de minute.
"Este parte din istoria aviatiei. Am vazut o multime de avioane vintage si mi se par fascinante. Asa ca nu as fi pierdut pentru nimic in lume ultima aparitie in materie de aviatie", "Este un vehicul imens, nu cred ca realizeaza cineva ca nu cantareste foarte mult, este plin cu gaz si arata foarte bine", spun oamenii.
Aeronava a fost proiectata astfel incat sa consume mai putin cherosen decat avioanele normale: "Ce face acum este sa zboare dintr-un punct precis in altul, ca un elicopter gigant, sa care o incarcatura mai mare, mai ieftin si in siguranta si fara a dauna atat de mult mediului inconjurator."
Dar viteza cu care se deplaseaza este de doar 148 de kilometri pe ora.