Mark Zuckerberg l-a sunat pe Obama pentru a se plange de spionajul online
Mark Zuckerberg l-a sunat pe presedintele Barack Obama pentru a se plange de "amenintarea" pe care o reprezinta pentru Internet practicile Guvernului american, in contextul multiplicarii dezvaluirii unor vaste programe de spionaj, relateaza AFP.
"L-am sunat pe presedintele Obama pentru a-mi exprima frustrarea cu privire la pagubele create de catre Guvern pentru viitorul nostru al tuturora", a anuntat joi Mark Zuckerberg pe pagina personala de Facebook. "Din pacate, se poate spune ca va fi necesar mult timp pentru o reforma reala", a adaugat el.
"Guvernul american ar trebui sa fie un campion (in promovarea) Internetului, nu o amenintare. Este necesar ca ei sa fie mai transparenti cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii isi vor imagina ceea ce este mai rau", avertizeaza el.
Furia fondatorului celei mai importante retele de socializare online releva tensiunile tot mai mari dintre sectorul tehnologic si Guvern, in urma unei serii de dezvaluiri despre programe de supraveghere create de catre agentii americane de informatii, ca de exemplu NSA.
Glenn Oswald, un fost jurnalist la The Guardian, a scris miercuri pe site-ul revistei online Intercept despre utilizarea la scara mare a unor virusuri informatice pentru extragerea unor date din retele telefonice sau pe Internet, pe baza unor documente transmise de catre fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden. In anumite cazuri, NSA ar fi imitat pagini Facebook pentru a introduce aceste virusuri in calculatoare.
Majoritatea navigatorilor pe Internet si firmelor coopereaza "in vederea crearii unui mediu sigur si transformarii spatiului pe care il impartasim intr-unul si mai bun", subliniaza Zuckerberg.
"De aceea sunt atat de tulburat si atat de frustrat de informatii despre comportamentul Guvernului american. Atunci cand inginerii nostri muncesc fara incetare pentru ameliorarea securitatii, noi ne gandim sa protejam impotriva unor infractori, nu impotriva propriului Guvern", isi exprima el revolta.
Transparenta si incredere
Potrivit unor informatii furnizate in ultimele luni de catre Edward Snowden, NSA a avut acces la servere ale unor giganti din sectorul ITC precum Facebook, Google sau Yahoo!.
Grupurile vizate au dezmintit in mod ferm ca ar fi existat accese la datele lor fara mandat judiciar, dar au subliniat ca o transparenta sporita ar oferi asigurari utilizatorilor serviciilor lor.
In ianuarie, ele au obtinut dreptul de a publica date globale despre cereri oficiale de date, insa numeroase voci au reclamat si mai multe detalii.
Mark Zuckerberg a reiterat, joi, acest apel in favoarea unei deschideri, subliniind ca "a avea incredere in Internet este mai important ca niciodata"."Pentru ca Internetul sa ramana solid, este necesar sa-i mentinem securitatea. De aceea, la Facebook consacram multa energie pentru a ne transforma serviciile si Internetul per ansamblu intr-un spatiu mai sigur si (mai) securizat. Criptam comunicatiile, utilizam protocoale securizate, incurajam oamenii sa utilizeze diverse mijloace de identificare si facem totul pentru a ajuta la solutionarea problemelor pe care le descoperim la servicii terte", a adaugat el.
Aceste comentarii au provocat o reactie de entuziasm pe Internet. In decurs de doua ore, aproape 97.000 de membri Facebook au dat "like", 11.800 au impartasit mesajul, iar cateva sute l-au comentat, cei mai multi pentru a-l felicita pe fondatorul Facebook.