Lovitura de imagine pentru Facebook. Ce a decis Curtea Europeana de Justitie in privinta datelor personale ale utilizatorilor
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat marti 'invalid' cadrul juridic referitor la transferul de date personale din UE catre SUA, intr-un caz in care vizeaza reteaua Facebook.
Conform Agerpres, care citeaza agentiile de presa internationale, instanta europeana i-a dat astfel dreptate cetateanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook si care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene.
Executivul UE estimase ca SUA asigura un 'nivel de protectie adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden legate practicile de supraveghere in masa ale serviciilor de informatii din SUA, Schrems a depus o plangere la Autoritatea irlandeza pentru protectia vietii private, Facebook avand o filiala importanta in Irlanda. Autoritatea i-a respins insa plangerea.
In urma cu doua saptamani, avocatul general al CEJ, Yves Bot, a estimat ca un stat membru al Uniunii Europene poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook catre servere din Statele Unite, apreciind ca supravegherea exercitata de serviciile de informatii de peste Atlantic este ''masiva si netintita". In concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a estimat ca, desi o tara terta dispune de un nivel de protectie a datelor personale 'adecvat', autoritatile nationale de control 'pot interveni si suspenda transferul de date, daca ele considera necesar acest lucru'.
In primavara acestui an, autoritatile de protectie a datelor din Franta, Belgia, Germania, Olanda si Spania au lansat o ancheta asupra politicii de confidentialitate a retelei de socializare online Facebook. A fost vizata mai ales cresterea transferului de date intre mai multe aplicatii, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Ancheta a fost coordonata de autoritatile olandeze.
Sursa: Agerpres
Etichete: justitie, facebook, date personale, camere de supraveghere,
Dată publicare:
06-10-2015 12:56