Le folosim aproape zilnic in discutiile purtate online. Cine este inventatorul celebrelor emoticoane
Comunicarea in scris a devenit aproape de neconceput fara emoticoane. Numite si emoji, pictogramele minuscule transmit emotii, atitudini sau ne descriu plastic activitatile.
Dar cine le-a inventat si care este povestea lor? Pentru a afla raspunsul, trebuie sa mergem in Japonia.
Intr-un birou ca oricare altul din Tokyo il gasim pe Shigetaka Kurita, omul a carui creatie s-a strecurat in viata multora dintre noi in ultimele doua decenii.
- "De unde ti-a venit ideea pentru emoji?
- Au fost mai multe surse de inspiratie. Una a fost manga, care foloseste adesea semne sau desene simple pentru a exprima emotii. M-am inspirat si din pictograme si semne stradale. Pe atunci, internetul era o raritate."
Primele emoji par rudimentare fata de cele pe care le folosim astazi. Kurita le-a "inventat" in anii 90, pe cand lucra pentru o companie de telefonie japoneza.
A folosit o grila simpla de pixeli si a creat, la inceput, 177 de pictograme care au dat nastere unei noi forme de comunicare. Primul emoji a fost o inimioara.
- "Cand le-ai creat, te-ai asteptat sa devina un limbaj universal, folosit de atat de multi oameni?
- Nu, nici vorba. Curand dupa ce le-am creat, mama a inceput sa le foloseasca, asa ca puteam sa-mi imaginez ca vor fi populare in Japonia. Dar nu m-am gandit ca va ajunge sa le foloseasca si mama ta."
Tocmai popularitatea le-a adus un loc in colectia Muzeului de Arta Moderna de la New York. Kurita nu crede ca exista situatie sau emotie pentru care sa nu poata fi inventat un emoji.
Preferatul lui ramane insa asa-numitul "smiley face", pe care, in timp, l-a modificat ca sa exprime o multime de alte emotii.