iLikeIT. Tehnologiile care ne vor permite să comandăm telefonul prin puterea gândurilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 25 Noiembrie 2017 11:29
Categorie: Smart things

Siri, Bixby ori Google Assistant sunt doar mici escale pe drumul spre următoarea revoluţie a tehnologiei. Cândva, într-un viitor deloc îndepărtate, o să putem controla toate dispozitivele din jur cu creierul.

Sigur, rapiditatea nu e la nivelul procesoarelor actuale. Iar spaţiul de stocare, teoretic nelimitat, încă se adaptează la volumul de informaţie colosal din era noastră. Plus că - de fapt, e un minus - se încarcă relativ greu, în 6, 8 ore de somn. Pe de altă parte, cui nu i-ar plăcea să posteze pe Facebook doar cu ptuerea minţii? Să dea un telefon, în acelaşi fel şi să comunice apoi fără să fie nevoie să vorbească? Eu, unul, mă bag...
Deocamdată cea mai la îndemână metodă prin care putem să controlăm dispozitivele din jurul nostru rămâne vocea... La fel va trebui să facem şi cu creierul să aducem undele cerebrale în comenzi. Ce ne mai lipseşte?

Mai nimic. Tehnologia e deja aici. Atât de aici, încât poate fi testată şi la târgul de carte Gaudeamus. Această cască detectează undele cerebrale, camera din pupitru poziţia ochilor pe pagina că mai apoi emoţiile să capete forma pe pereţi.

Adrian Damian – scenograf: „E superb... E foarte greu să înţelegi exact ce se întâmplă în momentele în care gândul se schimbă, sau atenţia dar nu poţi să ştii dacă s-a pierdut interesul sau ţi-a venit altă idee sau ţi s-a deviat atenţia de pe un parametru pe altul.”

Este exact acelaşi principiu doar că în loc de başi, medii şi înalte ai undele astea cerebrale de la frecvenţe joase care îţi dau relaxare până la frecvenţe înalte, stare de alertă... Şi toate influenţează vizualurile care au nevoie de un impuls şi sunt autonome.

Aşadar, undele corecte declanşează anumite efecte, presetate în acest program, care arată aşa. În fundal, computerul începe să traducă în imagini. Cât de departe suntem de controlul gadgeturilor? Căci telefonul a ajuns oricum o extensie a personalităţii noastre. Acest elicopter în miniatură poate fi decolat doar când simte că mintea transmite semnalul corect.

Putem să mergem şi mai departe... Acest robot poate funcţiona doar cu puterea creierului celui aflat în faţă. Senzorii sunt uşor inestetici, dar tehnologia funcţionează, iar sprayurile sunt aşezate în cutia corectă doar la semnalul cerebral corect. Cele mai noi generaţii de proteze funcţionează cu ajutorul gândului.

Cele mai bune tehnologii sunt cele care nu se simt. Iar aici controlul prin puterea minţii are un avantaj. Să începem să dăm telefoane ori mesaje, fără să ne scoatem telefonul din buzunar sună ca un scenariu de Hollywood, dar deloc de nerealizat, vă trebuie însă să ne obişnuim cu senzori pe cap... În ceea ce priveşte comunicarea între creiere... Ne apropiem şi de acel moment, însă destul de lent. Telepatia nu a fost demonstrată ştiinţific, însă, Universitatea Washington din Seattle a făcut un experiment cu un joc pe calculator. Un student controlează tunul iar al doilea trage spre ţintă abia când primeşte un stimul, în creier de la colegul de luptă.

Ceasurile inteligente îi pot pune pe copii în pericol. Avertismentul unui for european
Ceasurile inteligente îi pot pune pe copii în pericol. Avertismentul unui for european
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery