iLikeIT. Razboiul inteligentei artificiale. Mark Zuckerberg a trecut de partea robotilor
Continuam povestea inceputa saptamana trecuta, despre inteligenta artificiala si mergem la Facebook, care trage cu toti muschii in aceasta directie.
Programul AI Research, recent lansat de Facebook, ofera sprijin - hardware, software plus expertiza - pentru cercetarea universitara. Mark Zuckerberg crede ca omenirea va avea numai beneficii de pe urma AI. Pe de alta parte, foarte multe personaje cu influenta atrag atentia ca nu e de gluma. Elon Musk, Bill Gates ori Stephen Hawking sunt doar cativa dintre genialii ingrijorati de elanul umanitatii...
Filmul "Ex-Machina" descrie cel mai bine teama de inteligenta artificiala. Ava, un umanoid extrem de avansat, capabil sa gandeasca singur si foarte placut...la prima vedere, este testata cu ajutorul unui om. Sau...dimpotriva, lui ii sunt testate limitele cu ajutorul tehnologiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cert e ca, dincolo de comercialul prezent in SF-uri, omenirea nu e foarte departe cu lucrul la creierul autonom. Puterea de calcul ne ajuta. NVidia, spre exemplu, are deja un sistem inteligent, testat pe masini. Este capabil sa proceseze imagini de la 12 camere si sa se perfectioneze de la o zi la alta. Aici este cheia, la capacitatea de invatare.
Deci incotro ne indreptam? Un copil are nevoie de un an ca sa invete sa mearga. Cel putin doi trec, in medie, pana vorbeste. Si vreo 21 ca sa ajunga pion pe piata muncii. Inteligenta artificiala ar putea face asta in cateva secunde. Desi inca nu am descoperit calea, aici apare teama.
Anul trecut, peste o mie de oameni de stiinta au semnat o scrisoare oficiala. Documentul avertizeaza asupra pericolul pe care l-ar putea aduce implementarea unor sisteme tip AI in...industria de armament, spre exemplu. Ne-am alege cu niste Terminatori veritabili, iar cercetatorii cred ca ne vom indrepta spre razboi global.
Printre ei, Stephen Hawking ori Elon Musk, CEO-ul TEsla si Space X. Ambii vad AI drept o amenintare pentru omenire. Ii recunosc potentialul dar spera, alaturi de alte nume grele, precum co-fondatorul Apple, Steve Wozniak,ca vom sti sa ne oprim odata ce ne vom fi atins scopul strict: beneficii aduse speciei.
Scenariul lor se poate interpreta cam asa. La inceput, totul va fi frumos. Inteligenta va munci pentru noi. Va alina batranii, ii va ocroti pe cei singuri si va invata copiii sa numere din 2 in 2 invers. Cu o conditie: sa pastram controlul.
Daca un robot va gandi independent e imposibil de spus, acum. Si mai departe de acest orizont este ce ar putea face o masina in secunda unu de la dobandirea respectivei capacitati. Oare va fi suficient sa il sau sa o privam de curent ori sursa de energie, pentru a dormi linistiti pe perna? Un exemplu de posibila reactie il intalnim intr-un alt SF recent, Chappie.
La polul opus fata de greii ingrijorati, Mark Zuckerberg nu se teme de inteligenta artificiala. Omenirea inca nu stie ce presupune invatarea, in general, spune fondatorul Facebook. Darmite sa aplice un proces atat de complex in cazul unui robot. Din punctul sau de vedere, sistemele de astazi recunosc si lucreaza excelent dupa modele. Cazul AlphaGo si LeeSedol. Atat, nimic mai mult.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, roboti, filme, tehnologie, inteligenta artificiala, computer, AI, calculator,
Dată publicare:
18-03-2016 12:58