iLikeIT. Jaful secolului nu a fost facut cu o arma, ci electronic. Ce trebuie sa stiti atunci cand accesati contul bancar
Cel mai mare jaf din istorie nu s-a dat cu arma in mana si nici nu a fost atacat vreu seif. Cu toate acestea, suma devalizata atinge se pare un miliard de dolari.
Jaful secolului este, asadar, electronic si este cunoscut sub numele de "Carbanak".
Jaful a fost scos la iveala de cei de la Kaspersky, care au conecput si un clip video, pentru a explica mecanismul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii de la Kaspersky au fost contactati la un moment dat de niste banci, care observasera ca se transferau informatii din retelele lor catre alte parti din toata lumea. Hackerii stateau pur si simplu luni de zile ca sa prinda un calculator infectat. O data ce intrau in acel calculator, incepeau sa urmareasca tot ce face utilizatorul. Ei capturau ecranul ofiterului de credit si urmareau toate operatiunile. Ei au urmarit acele imagini pana cand au ajuns sa invete cum functiona respectivul sistem bancar. Dupa ce au invatat acele soft-uri complicate, au intrat in sistem si au inceput sa transfere bani din banca spre exterior, insa nu faceau transferuri mari, ci luau sume relativ mici, pe care le transferau de la o companie la alta, de la o banca infectata la alta.
Daca sa zicem un client avea 1000 de dolari in cont, ii mareau dintr-o data suma la 10.000, fara ca acesta sa aiba habar. In foarte scurt timp, luau 9.000 de dolari si-i transferau in alt cont din strainatate. Iar banii trimisi in strainatate erau scosi pur si simplu de la bancomat. ATM-urile au si ele un sistem de operare si pot fi controlate prin internet.
Ce trebuie sa facem noi
Cand accesati un cont bancar, asigurati-va ca acea conexiune este de tip "https" la inceputul adresei de web. Folositit online banking-ul doar de pe conexiuni securizate, adica sa nu folositi wi-fi-ul prietenilor sau din alte locuri publice despre care nu stiti nimic.
Nu trebuie sa va fie teama ca veti ramane fara banii din contul personal, cel putin teoretic. Intrat pe site-ul fgdb.ro (Fondul de Garantare al Depozitelor in sistemul Bancar), pentru ca aceasta institutie garanteaza o suma maxima de 110.000 euro pentru fiecare depunator. De asemenea, tranzactiile cu cardul sunt asigurate si va puteti primi banii inapoi in caz ca se intampla ceva.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, jaf, banci, furt, banca, hacker, bancomat, george buhnici,
Dată publicare:
17-02-2015 10:14