iLikeIT. Innovation Lab, locul in care tinerii sunt invatati cum sa iasa pe piata cu produse de succes
Unii dintre tineri nu mai asteapta sa termine o facultate si isi infiinteaza propriile start-up-uri, construite si intretinute cu sprijinul centrelor universitare.
Politehnica Bucuresti este un astfel de loc, spre exemplu. De aici, ideile bune merg in competitii, precum Innovations Labs, despre care am tot vorbit la iLikeIT.
Mai departe, investitorii, mentorii si banii vin garantat, daca produsul merita. Universitatile din tara devin pepinere pentru start-upuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studentii sunt invatati cum sa duca un business pana la capat, cu idei realizabile, prin competitii precum Innovations Lab. Una dintre idei este acest totem care poate creste ingredientele pentru urmatoarea cina.
Urban Planters e format din studenti si absolventi de Politehnica. E mediul in care s-au cunoscut.
Stelian Mustea, urban gardener: “Poate sa iti creasca plante fara a fi nevoie de sol, poate fi amplasat in apartament, de asemnea a fost gandit si pentru birouri sau ferme inchise. Are senzori de lumina si de umiditate. Tot ce trebuie sa faci e sa-i dai curent si apa. De restul se ocupa singur.”
Razvan Surche, urban gardener: “El ne costa in jur de 150 de euro, cu tot cu senzori. Pana acum, noi am testat salate si ierburi aromatice precum: rozmarin, coriandru, busuioc. Am incercat sa crestem si rosii. Legat de produs, e foarte important sa-l construiesti cu clientii. Degeaba e un bun produs tehnic, daca clientii tai nu il vor. De asta ziceam, cu primii cinci clienti, construim produsul impreuna cu ei.”
Tot cu senzorii lucreaza si produsul celor de la Sunee. Un mic aparat care are senzori de ultraviolete. Cand e prea periculos sa stai in aer liber, esti anuntat. Produsul poate fi integrat intr-un accesoriu vestimentar.
Liliana Barbulescu, Sunee: "Produsul nostru monitorizeaza expunerea la radiatii UV si iti ofera o alarma in timp real. In momentul in care indicele UV e prea mare, cuantifica informatiile si le transmite pe telefon prin intermediul unei aplicatii. In functie de UV actual se aprind niste luminite si emite un sunet.”
Antreprenorii au pornit cu experienta din copilarie a unuia dintre ei, care a suferit arsuri de piele. Asa le-a venit ideea. Costul de productie al aparatului Sunee e undeva la 7 dolari. Ganditi-va doar cate vieti poate salva.
Desi sunt studenti si antreprenori simultan, tinerii spun ca au timp si de invatat pentru sesiuni, daca isi stabilesc prioritatile.
Inovation Lab aduce la un loc si fosti studenti. Echipa Visage Cloud a terminat de mult studiile universitare, dar s-a intors pentru Innovations Lab. Produsul lor tinteste zona de inteligenta artificiala.
Cosmin Necula, Visage Cloud: “Detecteaza in primul rand fețele din imagini. Recunoaste, apoi clasifica persoane femei, grupe de varste. Nu exista o reteta maxima de a avea succes, trebuie sa lucrezi mult, sa fii interesat de subiect si putin noroc. Si sa prinzi momentul oportun in piata. Cu Visage Cloud ne indrepam acolo, combinam mai multe lucruri.”
Aproape 70 de echipe s-au strans in acest an la Innovations Lab. E locul in care echipele au sansa sa stea fata in fata cu potentiali investitori. Dar si clienti.
Daniel Rosner, Innovation Labs: “In momentul de fata, Innovations Lab a crescut la noua centre universitare. Lucram cu cei mai buni studenti din tara, avem un brand foarte bun de tara, cu IT-istii. Incercam sa ii invatam sa duca produsele tehnice, sa aiba succes intr-o piata reala."
Antreprenorii sunt invatati cum sa asculte nevoile clientiilor, sa ia un feedback, sa isi construiasca un produs tehnic, dar care sa fie produs care poate fi lansat pe piata cu succes.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, IT, studenti, competitie, antreprenori,
Dată publicare:
02-06-2017 15:50