GoldenEye, noul virus de tip ransaomware, s-a raspandit in Asia si Australia. Avertismentul trimis de seful NATO
Atacul cibernetic GoldenEye a ajuns miercuri si in Asia si Australia, dupa ce s-a raspandit din Europa in SUA, in cursul noptii, afectand companii operatori portuari si sisteme guvernamentale.
Din Rusia, Ucraina si Romania, pana in Statele Unite, numeroase companii de stat si particulare s-au trezit cu computerele infectate de un virus care cripteaza date si solicita rascumparare.
O televiziune din Ucraina a devenit victima a hackerilor tocmai cand relata despre cel mai mare atac cibernetic din istoria tarii.
Alegeri 2024
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
17:59
Artiştii, sportivii şi actorii îndeamnă românii să meargă la vot. „E zi de asumare a faptelor noastre”
17:58
VIDEO. De ce zâmbește Marcel Ciolacu în seara rezultatelor alegerilor prezidențiale: ”Chiar nu vă puteți da seama?”
17:50
Răsturnare de situație la rezultatele EXIT-POLL de la alegerile prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2 - date neoficiale
La centrala nucleara de la Cernobil senzorii de monitorizare a radiatiilor - care functionau pe baza sistemului de operare Windows - au cazut. Asa ca personalul a fost nevoit sa faca manual acest control, cu aparate de masura portabile.
In Germania, au fost semnalate probleme la posta, iar in Statele Unite au fost afectate mai multe spitale.
American: "M-a sunat mama sa-mi spuna ca operatia ei fost anulata din cauza ca au picat computerele spitalului."
De fiecare data, pe ecranele computerelor apare un mesaj prin care hackerii anunta ca datele informatice au fost criptate si solicita o rascumparare in schimbul deblocarii.
Tim Rawlins, expert in securitate cibernetica: "Daca ceva este valoros pentru tine, are valoare si pentru altii. In acest caz particular, cripteaza fisiere si solicita o recompensa. Pare sa fie in jur de 300 de dolari, care sa fie platiti in moneda virtuala Bitcoin. Noi va sfatuim sa nu platiti, ci sa treceti la sistemul de backup."
In timp, acest tip de atacuri poate lua o forma chiar sinistra.
Carl Herberger, Radware cybersecurity: "Ne putem imagina un viitor in care piratii informatici vor putea opri un defibrilator, o pompa cu insulina, un stimulator cardiac ori o masina pentru a cere rascumparare. Este o perspectiva infricosatoare si nu cred ca tine de viitorul prea indepartat".
Jens Stoltenberg, seful NATO: "NATO a decis ca un atac cibernetic poate activa articolul 5, privind solidaritatea dintre membrii Aliantei. Si suntem pe punctul sa stabilim spatiul virtual drept domeniu militar, alaturi de pamant, aer si mare."
Ca si virusul de luna trecuta - Wannacry, noul atac informatic exploateaza aceeasi vulnerabilitate a versiunilor mai vechi de Windows, mai ales in cazul calculatoarelor care nu sunt protejate de un antivirus.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, atac cibernetic, virus, hackeri, ransomware, wannacry, Goldeneye,
Dată publicare:
28-06-2017 19:30