Facebook schimba politica de confidentialitate de la 1 ianuarie 2015. Noile modificari si cum iti protejezi datele personale

Facebook like si share

Facebook lanseaza, de la 1 ianuarie 2015, termeni noi de utilizare indreptati mai mult catre protejarea confidentialitatii, alaturi de o pagina noua cu scop informativ si cu mai multe optiuni prin care utilizatorul poate alege mai putina publicitate.

Noua pagina numita "Privacy Basics" / "Informatii elementare despre confidentialitate" informeaza, practic, utilizatorul retelei Facebook despre cum isi poate controla informatiile expuse.

Schimbarile le vor permite utilizatorilor sa evite anumite tipuri de publicitate, de pe orice dispozitiv folosit. Desi Facebook a pus mai demult la dispozitie posibilitatea de a controla reclamele pe care le vad pe un dispozitiv anume, aceasta modificare nu se putea reflecta in setarile contului, indiferent de dispozitiv.

Noua sa politica de confidentialitate va oferi, de asemenea, mai multa informatie despre modul in care date despre localizare, baterie si puterea semnalului - care sunt preluate de aplicatiile mobile - sunt folosite de Facebook. Compania spune ca datele de localizare ajuta la livrarea unor reclame relevante catre utilizatori, iar prin preluarea informatiilor despre baterie si semnal, aplicatia se asigura ca procesul functioneaza in regula.

Potrivit Facebook, update-urile nu vor schimba nicio setare, scopul fiind de a pune la dispozitie mai multa informatie pentru ca utilizatorii sa poata face singuri schimbarile pe care le doresc pentru propria confidentialitate.

Citește și
Hour of Code
iLikeIT. Multe meserii vor disparea in viitor, insa una va rezista sigur. Cum puteti invata singuri programarea informatica
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Protejarea informatiilor personale si furnizarea unui control eficient al confidentialitatii se afla la baza a tot ceea ce facem si credem ca aceste anunturi sunt un pas important", a spus compania.

Facebook, care a spus ca feedback-ul privind noile reglementari este binevenit, a anuntat ca testeaza si un buton "Cumpara" care permite achizitionarea de obiecte fara sa schimbi site-ul.

"Termenii nostri de utilizare acorda Facebook permisiunea sa foloseasca si sa distribuie continutul pe care il publici“, a spus un purtator de cuvant al Facebook citat de Snopes. Continutul face Facebook sa mearga, iar toti utilizatorii trebuie sa stie ca dupa ce i-ai acceptat termenii nu mai poti da inapoi. Realitatea e ca nu se poate nega retroactiv dreptul retelei de a le folosi continutul dupa ce ai fost de acord initial cu acest lucru in prima faza. De asemenea, nici nu poti sa modifici sau sa te impotrivesti termenilor retelei sociale.

Cum iti poti face contul de Facebook mai sigur - Setari pentru o confidentialitate ridicata

Pentru a-ti ridica nivelul de confidentialitate, trebuie sa accesezi meniul care se deschide din simbolul in forma de lacat aflat in partea dreapta a barei albastre de sus. Daca apesi "See more settings", dupa care "Timeline and Tagging", ajungi in cea mai importanta sectiune legata de confidentialitate, pentru ca se ocupa de postarile si fotografiile in care te eticheteaza alti oameni.

Aici poti alege ce postari pot aparea pe cronologia ta - doar cele postate de tine, cele postate pe cronologia ta de prietenii tai (inclusiv cele in care esti etichetat) sau poti stabili ca orice etichetare pe care o primesti sa fie mai intai revizuita de tine, consultand de fiecare data "View Activity Log".

Chiar sub "Timeline and Tagging" se afla sectiunea "Privacy". Aici poti alege cine are dreptul sa vada postarile tale viitoare si poti, la fel, sa bifezi optiunea de a accepta postarile altora inainte sa apara pe cronologia ta. Urmatoarea intrebare este daca vrei sau nu sa "limitezi audienta postarilor pe care le-ai partajat cu prieteni ai prietenilor sau publice". Daca ai contul de Facebook de foarte mult timp, este foarte posibil ca timelin-ul tau sa contina niste lucruri vechi pe care setarile tale anterioare le-au lasat la vederea mai multor oameni decat ti-ai dori. Alege "Limit Past Posts", pentru ca numai prietenii tai sa poata vedea fotografiile sau postarile respective.

Cine te poate cauta dupa adresa de mail si numarul de telefon pe care le-ai folosit la inscrierea pe Facebook? - Pe de o parte, daca o persoana are mailul sau numarul tau de telefon, atunci probabil ca e cineva pe care il cunosti destul de bine ca sa deveniti prieteni si pe Facebook.

"Vrei ca motoarele de cautare sa faca trimitere catre cronologia ta?" - In alte cuvinte: Crei ca profilul tau de Facebook sa apara ca sugestie cand cineva iti cauta numele pe Google? cel mai probabil, raspunsul este "Nu", caz in care aceasta ar trebui sa fie si optiunea selectata la setari.

In partea stanga, sectiunea "Blocking" iti permite sa nominalizezi aplicatiile, paginile sau utilizatorii Facebook pe care nu vrei sa ii vezi sau de care nu vrei sa fii contactat. Este bine de stiut ca Facebook nu le trimite notificari celor carora le blochezi accesul, dar s-ar putea sa isi dea seama ce se intampla daca observa ca nu mai faci parte din experienta lor pe Facebook - cei blocati nu ii mai pot eticheta pe cei care i-au blocat, printre altele.

Incearca sa impiedici oamenii sa iti sparga contul

Sfatul expertilor in securitatea cibernetica este sa folosesti autentificarea in doi pasi pe orice site in care oferi multe informatii de natura personala. Acest tip de autentificare se numeste, in cazul Facebook, "Login Approvals" si se gaseste tot la "Security Settings". Daca alegi “Require a security code to access my account from unknown browsers”/ "Cere un cod de securitate pentru accesarea contului meu din broswere necunoscute", Facebok iti va trimite un SMS cu un cod de fiecare data cand vei incerca sa intri in cont dintr-un dispozitiv necunoscut. Codul iti va asigura accesul si, in plus, daca primesti un astfel de mesaj pe telefon cand tu nu incerci sa intri pe Facebook, atunci vei sti ca altcineva incearca sa iti sparga contul.

Ingreuneaza procesul prin care Facebook iti poate folosi datele pentru publicitate

Desi nu este posibil sa scapi complet de toate reclamele care circula pe Facebook, exista modalitati prin care poti impiedica folosirea atat de usoara a informatiilor personale si a activitatii tale online in scopuri publicitare.

Sectiunea de publicitate, "Ads", se afla spre sfarsitul unei liste de optiuni din partea stanga a meniului "Settings". Apasa butonul "Edit", din dreapta sectiunii "Ads and Friends". Aici poti sa afli mai multe despre "social ads", care, potrivit Facebook, le arata prietenilor tai un mesaj de la cel care plateste reclama, imediat dupa actiuni pe care le faci tu. Daca, de exemplu, tu vei da "Like" la pagina de Facebook a unui restaurant, atunci este posibil ca prietenii tai sa vada o reclama la acelasi restaurant, alaturi de un mesaj care le aminteste ca tu, prietenul lor, ai apreciat deja pagina. Daca preferi ca acest lucru sa nu se intample, cauta optiunea "Pair my social actions with ads for" / "Leaga actiunile mele sociale de reclame pentru" si alege "No One"/ "Nimeni". Alternativa si, in acelasi timp, optiunea aleasa automat de Facebook, este "Only My Friends" / "Doar prietenii mei".

In continuare, vei vedea optiunea "Ads Based on Your Use of Websites or Apps Off Facebook” / "Reclame bazate pe folosirea de site-uri sau de aplicatii in afara Facebook-ului". Aceasta explica de ce, de exemplu, vezi reclame Facebook la obiectele pe care le cauti pe Google, la scurt timp dupa ce le cauti. Daca preferi sa nu se mai intample acest lucru, acceseaza link-ul Facebook catre "Digital Advertising Alliance", unde poti alege sa nu mai primesti "reclame bazate pe comportamentul online" de la peste o suta de companii si agentii de publicitate care au decis sa iti ofere optiunea de a face acest lucru. Va trebui sa repeti acest proces pentru fiecare browser pe care il folosesti ca sa iti accesezi contul de Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Puteti fi dat in judecata pentru postarile de pe Facebook. Justitia din Romania a decis ca profilul personal e SPATIU PUBLIC
Puteti fi dat in judecata pentru postarile de pe Facebook. Justitia din Romania a decis ca profilul personal e SPATIU PUBLIC

ICCJ a confirmat o decizie a Curtii de Apel Targu Mures care stabilea caracterul public al oricarei postari pe Facebook, afectandu-i pe toti cei 7 milioane de romani care au conturi in reteaua sociala.

iLikeIT. Multe meserii vor disparea in viitor, insa una va rezista sigur. Cum puteti invata singuri programarea informatica
iLikeIT. Multe meserii vor disparea in viitor, insa una va rezista sigur. Cum puteti invata singuri programarea informatica

Ce-o sa te faci cand o sa fii mare? Aceasta este intrebarea care pune la grea incercare generatie dupa generatie de copii care ies de pe bancile scolii cu diplome, dar fara aptitudini.

iLikeIT. Ati uitat sa va programati vacanta de sarbatori din timp? Cele mai bune ponturi pentru intarziati
iLikeIT. Ati uitat sa va programati vacanta de sarbatori din timp? Cele mai bune ponturi pentru intarziati

Cand se apropie sarbatorile, ne luam cu agitatia si ne amintim tarziu de cadourile celor dragi. Barbatii, cel putin... Caci, zic studiile, jumatate din cetatenii responsabili, capi de familie, le cumpara in ultima zi.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.