Expertii avertizeaza ca hackerii vor ataca smartphone-urile in urmatorii ani. Cum ne putem apara de infractorii cibernetici
Telefoanele inteligente vor deveni in urmatorii 5 ani tinta numarul 1 a hackerilor, avertizeaza politia si expertii in securitate din Marea Britanie.
Smartphone-ul este acum dispozitivul in care se regasesc date importante, cum ar fi detalii despre conturile bancare.
O analiza recenta arata ca infractorii cibernetici dezvolta deja virusi ca sa poata ataca astfel de dispozitive cu usurinta. Oriunde ne indreptam privirea in ziua de azi, aproape toata lumea foloseste un smartphone. Oamenii isi verifica emailul, intra pe retelele de socializare si platesc facturile.
Chris Greany, reprezentant al politiei cibernetice: "Cei care au un telefon au, de fapt, un computer mobil. Nu este un telefon cu un computer atasat, ci este un computer cu un telefon incorporat si este la fel riscant sa folosim telefoanele fara antivirus, ca atunci cand lasam computerul de acasa fara nicio protectie."
Expertii sustin ca problema nu este DACA infractorii cibernetici vor ataca telefoanele mobile, ci CAND. Cateva studii arata ca in urmatorii 5 ani telefoanele inteligente vor deveni tinta principala a hackerilor.
Keiron Sheperd, expert in securitate cibernetica: "Felul in care virusul ajunge in aplicatia pe care o folosesti inainte sa accesezi internetul le ofera o sansa sa extraga datele importante, precum date personale de identificare, numarul cardului sau al contului bancar si orice altceva care are valoare."
Mai exact, spun specialistii, daca pe un site apare o reclama falsa, produsa de hackeri, pe care utilizatorul o acceseaza, in acel moment virusul intra automat in telefon. Nu afecteaza cu nimic functionarea dispozitivului, dar cand sunt introduse date personale, acestea sunt trimise automat catre hackeri. Cea mai sigura aparare ramane instalarea programelor antivirus.