El este romanul din spatele celui mai mare sistem de operare din lume: "Putini oameni stiu ce facem cu adevarat"
Android este cel mai mare sistem de operare pentru mobil in acest moment - peste 1 miliard de device-uri cu Android au fost vandute in 2014.
Cea mai mare echipa de ingineri pentru Androidul celor de la Google in afara Statelor Unite este la Londra, aceasta echipa avand o contributie enorma la ultimul update al sistemului de operare, numit Lollipop. Cei de la Telegraph au vorbit cu cativa membrii ai acestei echipe, in centrul careia se afla un roman.
Director de inginerie la Google, Andrei Popescu, este cel care si-a adus prima contributie la sistemul de operare odata cu versiunea 1.6 Donut, lansata in septembrie 2009. De atunci, echipa sa a crescut masiv si a dus la lansarea Android Lollipop, noua versiune a sistemului de operare. In prezent, la sediile Google din Marea Britanie lucreaza 700 de ingineri, dintre care 200 la Android.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Andrei Popescu a acordat un interviu pentru cei de la Telegraph in care a vorbit despre contributia adusa la Android 5.0 Lollipop. "Am facut investitii masive in Android la Londra si nu cred ca multi oameni stiu ce parte semnificativa din Android este construita aici. Experienta de cautare Google pe Android este construita aici, la fel ca si cautarea vocala, Chrome pentru Android si Google Play. In afara de asta, lucram si la restul sistemului, concentrandu-ne pe crearea unei experiente mai bune, imbunatatirea sistemului de operare si crearea unui produs mai bun, in general" spune Andrei Popescu.
Aceste elemente ale dezvoltarii Android au fost desemnate echipei din Londra datorita experientei lor in crearea unei experiente pentru cautare pe alte telefoane. Cativa dintre membrii echipei au lucrat la dezvoltarea cautarii Google pentru versiunea originala a sistemului de operare Windows Phone, cel care a fost pentru scurt timp cel mai popular inainte ca Android si iOS sa preia initiativa. Echipa lui Andrei Popescu a mai fost, de asemenea, responsabila pentru adaptarea unor aplicatii ale Material Design - una dintre functiile definitoare ale Android Lollipop - precum si cu optimizarea performantelor Lollipop pe device-uri de 64 bit precum Nexus 9.
"Veti vedea multe animatii atunci cand utilizatorul face o actiune, cand atinge un buton sau pe ecran, de exemplu, se va vedea efectul pe ecran iar acesta este unul dintre aspectele cheie ale Material Design - capacitatea de raspuns la actiunile utilizatorilor, vezi imediat ca ai facut ceva si o tranzitie frumoasa catre urmatorul pas" a mai spus Andrei Popescu.
Desi o mare parte din munca inginerilor din Londra este condusa de la sediul Google din Mountain View, California, compania are o cultura puternica in a cultiva inovatiile, asa ca se poate lucra la propriile proiecte. Andrei Popescu ofera exemplul Auto Awesome Movies, o functie din aplicatia Google Photos ce a fost creata si construita la Londra. "Cu clipurile ai putea sa filmezi o anume cantitate de imagini si nu este per total prea bine, dar editand un clip pe telefonul mobil unde ai spatiu limitat si ecranul este mic, e cu adevarat dificil. Ideea a fost sa lasam telefonul sa faca munca dificila si sa realizeze care sunt partile bune si care sunt cele rele, adaugand poate o tema, o melodie care se potriveste cu sunetul din clip, chestii de acest gen. Aceasta este ideea cu care am venit si am construit produsul si l-am produs"
Andrei Popescu recunoaste ca exista functii din Lollipop pe care nu toti utilizatorii le-au apreciat - precum renuntarea la modul silent - insa spune ca e mai bine sa inoveze anumite lucruri si sa vada reactiile si sa se adapteze decat sa continue cu acelasi lucru la fiecare noua lansare.
"Exista mereu un echilibru. Daca totul este diferit, utilizatorii vor fi confuzi, dar in acelasi timp nu poti oferi acelasi software in mod repetat. Trebuie sa gasesti echilibrul exact intre functii inovatoare si utilitate. Este o linie subtire" mai spus Andrei Popescu, liderul echipei Android de la Londra.