Dispozitivul care ar putea ușura viața viticultorilor
Câţiva ingineri italieni şi-au propus să schimbe modul în care se cultivă viţa de vie în ţara lor. Au instalat senzori în vii şi adună informaţii despre struguri, cu ajutorul unor baloane cu heliu.
În acest fel, spun ei, se poate reduce cantitatea de chimicale folosită. Proiectul este, deocamdată în faza de testare, dar viticultorii care au văzut de ce sunt în stare dispozitivele se declară încântaţi.
De anul trecut, câţiva cercetători de la Universitatea Politehnică din Torino lucrează la un dispozitiv care ar trebui să le permită viticultorilor să „comunice" cu strugurii lor. Pe fiecare hectar, sunt instalaţi doi senzori, iar o antenă care adună datele este plasată într-o cutie de polistiren şi lansată în aer cu un balon cu heliu.
Mattia Poletti, cercetător: „Balonul transportă antena responsabilă să primească şi să asculte tot ce ne spun transmiţătoarele. Adună informaţii ca: temperatura, calităţile fizice şi le trimit printr-o antenă până la 20, 30, 40 de kilometri distanţă."
Baloanele au o arie de acoperire de 50 de kilometri şi pot sta în aer tot sezonul. Sunt aduse la sol doar o dată pe lună, că să fie umplute cu heliu. Cu ajutorul informaţiilor obţinute astfel, proprietarul viei unde se desfăşoară experimentul a putut evalua mai bine starea vitzei. Drept urmare, față de alţi ani, a redus la jumătate cantitatea de chimicale folosită.
Federico Bonino, producător de vin: „Cu cât foloseşti mai puţin chimicale, cu atât e mai bine pentru toată lumea, mai ales pentru consumator. Aproape că va fi posibil să produci vin organic, pentru că, dacă ştii ce trebuie să faci că să ai succes, totul e mai uşor."
10 baloane ar fi de ajuns pentru a acoperi toate podgoriile din Piemont. Asociaţia viticultorilor din regiune doreşte să obţină sponsorizări pentru 2.000 de producători.
Pe lângă echipamente, aceştia ar urmă să primească şi consiliere specializată de la agronomi pe o perioada de trei ani, că să vadă cum îşi pot îmbunătăţi producţia.