Dependența de jocuri ar putea fi considerată tulburare psihică

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Dependenţa de jocuri ar putea fi inclusă pe lista tulburărilor psihice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va face o nouă clasificare a bolilor şi problemelor de sănătate în 2018, iar în proiect se găseşte şi aceasta afecţiune. Este o problemă tot mai serioasă a societăţii, atrag atenţia specialiştii, care spun şi că utilizarea calculatorului în exces poate avea consecinţe grave. Vobim aici despre depresie sau chiar deces.

Jocurile pe computer sunt tot mai prezente în vieţile oamenilor. Victime sigure sunt copiii şi adolescenţii care tastează zile în şir fără pauză numai de dragul de a trece de la alt şi alt nivel.

Dorina Stamate, psiholog: '”Dependența are în spate o nemulţumire, ceva cu care noi încă nu am învăţat şi nu ştim cum să-l gestionam şi atunci căutam ceva care ne oferă o satisfacţie imediata.''

Pentru că problema este una la nivel global, Organizația Mondială a Sănătăţii vrea să tragă un semnal de alarmă şi să includă dependența de jocuri în lista tulburărilor mintale, comportamentale şi de neurodezvoltare.

Conform proiectului OMS, o persoană poate fi diagnosticată cu această afecţiune atunci când prezintă o tulburare de control asupra jocului, adică îl pune pe primul loc lăsând la o parte alte interese şi activităţi zilnice şi continuă să se joace chiar dacă apar consecinţe negative. Iar uneori acestea pot fi foarte grave.

Dorina Stamate, psiholog: ''Se poate ajunge la depresie, la anxietate socială, nu mai ştii cum să interacţionezi cu alţi oameni. Duce la privarea de somn, de mâncare, persoana respectivă nu mai acorda atenţie sănătăţii sale.''

Dacă dependența de jocurile video este considerată o boală psihică, atunci tratamentele ar fi decontate de stat, iar medicii ar putea înfiinţa programe naţionale prin care să îi ajute pe jucători.

Liviu Arsene, specialist IT: ''Oricine creează un joc sau o aplicație o face cu scopul de a servi o necesitate. În cazul jocurilor, nevoia este de a crea o oarecare dependență, dar la modul interacţiune constantă între utilizator şi aplicaţie, în cazul de față jocuri.''

Specialiştii spun că apăsarea pe tastă, buton sau mouse, urmată de un progres în joc este asociată mental cu o recompensă primită. Mintea noastră vrea tot mai multe recompense care o fac să se simtă bine şi aşa se poate ajunge la exces şi dependenţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO