De ce într-un pachet sunt 20 de ţigări. Strategia care întreţine dependenţa
De anul trecut, avem o lege anti-fumat, care interzice această practică în spaţiile publice. Este cel mai important pas înainte făcut, în România, împotriva bolilor cardio-vasculare, respiratorii dar şi a cancerului.
În prezent, presiunile împotriva acestei legi sunt deja la uşa Comisiei de Sănătate din Parlament. Ar fi păcat să dăm înapoi. Şi ne susţinem ideea demonstrând ce efecte are asupra unui copil...fumatul pasiv.
La vârste fragede, toţi avem nevoie să experimentăm. Fumatul - chiar din doze mici - e singurul drog care are repercursiuni pe tot parcursul vieţii.Odată inhalate, aşa-numitele gudroane rămân în plămân şi fac depozite. Pot transformă celulele normale în celule cancerigene.
Nu există nici o şansă să le eliminăm?. După ce se lasă de fumat, unele persoane încep să expectoreze, dar acela e un mucus care s-a acumulat în interior bronhiilor
Cîteva greşeli înseamnă câteva depozite. Repetarea lor, transformă, ambii plămâni în hale uriaşe de gudron. Care acolo rămâne. Şi aşa, e dreptul fiecăruia să aleagă. De necontestat mai puţin când calitatea vieţii celor din jur este ameninţată.
"Ţigările însă sunt sigurelele droguri care nu afectează, fizic, doar prorpia persoană. Fumatul la mînă a două înseamnă fumatul pasiv al celor din jur. Inclusiv al copiilor. Iar fumatul la mînă a treia înseamnă că, particule din conţinutul ţigării, se lipesc de haine şi de piele. Şi vor fi inhalate ulterior de alţi oameni. Inclusiv copiii pe care îi luaţi în braţe.
Fumatul pasiv este, de fapt, duşmanul pe care legea a încercat să îl elimine. Presiuni mari se fac şi în prezent.
După fumatul unei singure ţigări, într-o camera, trebuie să treacă două ore pentru a putea declara aerul respirabil. De fapt, particulele sunt la limita inferioară a calităţii, acceptată însă.
Dacă în acest imp, în acea încăpere, intră un copil? Îi retezati din start dreptul la o viaţă sănătoasă.
Că să nu mai fumaţi puteţi urmă un tratament medical. Şi nu e rău să căutaţi sprijin la psiholog. Pentru că plăcerea dată de ţigări, adică nivelul mare de serotonină - hormonul fericirii - trebuie înlocuită cu altceva. Iar asta chiar nu este uşor.
V-aţi întrebat vreodată de ce într-un pachet sunt 20 de ţigări? O ţigară ridică nivelul serotoninei pentru 40 de minute. Scade hormonul, apare... poftă de încă o repriză de fumat. Un pachet asigura, aşadar, 13 ore - o zi întreagă, dacă excludam somnul.
De 30 ani, există mijloace... mecanice, să le spunem, pentru a stimula producţia de serotonină. Prin cîteva înţepături pe suprafaţă urechii, neuro-transmiţătorii pot comandă creierui să livreze cantităţi importante din acest hormon. Practică neinvazivă se numeşte auriculoterapie. Şi este la mare căutare în Europa de Vest.