Cum ar putea arata telefonul care se dizolva in apa. Inventia unor cercetatori din Statele Unite
Imaginati-va o lume in care nu mai e nevoie sa aruncam telefonul mobil invechit, sau computerul uzat, pentru ca acestea pur si simplu ... se dizolva in apa.
Totul programat dupa un anumit numar de ani bine stabilit de functionare ireprosabila. Suna de domeniul fantasticului, dar o echipa de ingineri si chimisti americani ne demonstreaza ca e perfect posibil.
Acum il vedeti: pare un microchip obisnuit, de genul celor folosite in gadgeturile noastre de zi cu zi.. Acum nu mai e...
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acesta e un exemplu de circuit integrat efemer...", explica John Rogers, cercetator Universitatea Ilinois.
Acest micro-chip e facut din matase si alte fibre naturale, dar cercetatorii care l-au inventat - in cadrul proiectului denumit "Nascut ca sa moara" - sustin ca e perfect functional.
"Nascut ca sa moara", dar intr-un mod controlat. Vorbim despre electronice cu functii si proprietati excelente, care functioneaza pana la momentul programat, cand nu mai ai nevoie de dispozitiv si acesta se topeste. Asta e smecheria!", mai spune Rogers.
Vrem sa ascultam muzica preferata cu un sunet tot mai clar, vrem computere tot mai rapide si telefoane mobile din ce in ce mai ... "destepte". Asta inseamna, insa, ca gadgeturile noastre devin rapid depasite, pe masura ce apar altele mai performante.
"Cine are nevoie de telefoane mobile care sa dureze 25 sau 50 de ani? Daca ai putea fabrica anumite componente sau, de ce nu, intregul mobil din materiale care dureaza trei sau cinci ani si apoi se dizolva in mod natural, asta ar fi ideal"
Potrivit datelor oficiale, in 2005, in Statele Unite, au fost aruncate la gunoi 2,2 milioane de tone de aparate electronice. Doar 379.000 de tone au fost reciclate.