Cum ajunge un hacker sa iti sparga contul folosindu-se de televizor sau cafetiera. Aparatura vulnerabila din casele noastre


Ultimul update: Duminica 13 Noiembrie 2016 07:04
Data publicarii: Joi 10 Noiembrie 2016 20:52
Categorie: Smart things

1.000 de experti din domeniu IT din peste 10 tari, alaturi de pasionati, iau parte in aceste zile la cea mai mare conferinta dedicata securitatii cibernetice din Europa.

Cei interesati au testat, la Bucuresti, vulnerabilitatile sistemelor si softurilor din care sunt alcatuite camerele web, bancomatele, senzorii de temperatura, frigiderele si alte aparate electrocasnice si au aflat chiar cum pot provoca deraierea unui tren de pe sinele de cale ferata.

"Aceasta macheta vrea sa demonstreze functionalitatea unui sistem de control feroviar. Pe baza senzorilor, schimbi macazul. Daca un hacker vrea sa produca un accident feroviar, poate. Tot ce trebuie sa faca este sa identifice senzorii sistemului, pentru a ii putea controla", a declarat, pentru stirileprotv.ro, Alexandru Palacean, unul dintre inginerii care au gandit sistemul.

Cu alte cuvinte, specialistii ne avertizeaza ca toate echipamentele industriale au limite din punct de vedere al securitatii si ca oricand exista posbilitatea ca o intamplare nefericita sa aiba loc. Mai mult, acestia spun ca orice persoana cu cateva cunostinte in domeniu poate face asta, dovada fiind ca 12 participanti au spart un bancomat virtual chiar ieri, in cadrul evenimentului.

"Operatiunea este foarte simpla. Te inregistrezi pe portalul online si iti generezi bani. Apoi, vii la ATM si ii scoti. Mai trebuie sa descoperi punctele slabe ale softului si te-ai imbogatit! Sigur, daca esti una dintre persoanele care au conceput sau au implementat portalul de internet al unei banci, atunci stii care sunt vulnerabilitatile din timpul unei operatiuni de eliberare de numerar", a afirmat unul dintre organizatorii evenimentului.
 

Nu intamplator evenimentul a fost organizat la Bucuresti. Statisticile spun ca romanii exceleaza la capitolul atacuri cibernetice. De altfel, organizatorii trag un semnal de alarma si anunta ca este nevoie de mai multe masuri de securitate pe internet.

Pentru a ne proteja de atacurile cibernetice, specialistii recomanda utilizarea pseudonimelor si a prescurtarilor in parole, schimbarea perioadica a acestora, personalizarea browserelor si scanarea atasamentelor primite pe e-mail.

Tags: it, securitate,

iLikeIT. Topul celor mai utile site-uri. Cum poti sa convertesti gratuit unitati de masura sau sa descarci video-uri
iLikeIT. Topul celor mai utile site-uri. Cum poti sa convertesti gratuit unitati de masura sau sa descarci video-uri
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery