"Cimitirul WWW-ului", sau arhiva continutului popular. Locul unde sunt pastrate cele mai vizionate pagini online din istorie
In 1996, atunci cand compania Warner Bros lansa productia Space Jam, in care legendarul baschetbalist Michael Jordan face echipa cu Bugs Bunny, aparea si un site de promovare a filmului, unde fanii puteau afla mai multe informatii despre acesta.
18 ani mai tarziu, pagina online este in continuare activa si asta multumita “Internet Archive’s Wayback Machine", scrie Daily Mail.
Internet Archive's Wayback Machine reveals the 20-year-old pages that are still live, incl movie sites http://t.co/OkBsMKuM2J #PopCulture
— Billie Holibae (@WomanistNerd) November 4, 2014
Dar acesta nu este singurul exemplu. Printre paginile online incluse in “capsula timpului” se regasesc si cel mai vechi webcam din San Francisco, ce a inceput sa emita imagini live in 1994, dar si site-ul care a transmis in direct procesul lui OJ Simpson, fotbalist, actor si om de afaceri, acuzat de jaf armat, conspiratie criminala si rapire in 1995.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Multe dintre aceste site-uri sunt incluse pe platforma “Internet Archive’s Wayback Machine”, care isi propune sa pastreze materiale video, continut online si programe care au facut istorie din punct de vedere al popularitatii lor la acea vreme.
Arhiva numara mai mult de 240 de miliarde de pagini si indeamna oamenii sa salveze aici continut care are potential de a se transmite si generatiilor urmatoare.
Proiectul de arhivare face parte dintr-un plan amplu, cunoscut sub denumirea de “arheologie digitala”. Din acelasi fenomen a facut parte si expozitia organizata anul acesta la Londra, acolo unde au fost prezentate cele mai vechi jocuri si site-uri din perioada 1970-1990, precum “Space Invaders”, “Pong”, “The Gameboy” sau “Mac Paint”.
In luna mai, cercetatorii au reusit performanta de a reinitia prima pagina online, creata de Berners-Lee in timpul mandatului sau in cadrul Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara, cunoscut sub denumirea CERN.
Prezenta pe platforma “Internet Archive’s Wayback Machine” este pana si arhiva publicatiei Washington Post care, in 1996, isi lansa versiunea online si includea in categoria “In Style” dansul “Macarena”.