Expertii cibernetici au descoperit o legatura intre atacurile informatice si Coreea de Nord. Avertismentul venit de la Seul
Expertii sud-coreeni au lansat marti dimineata un avertisment cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice, dupa haosul global provocat de ransomware-ul WannaCry.
Acest avertisment vine dupa ce mai multe companii de securitate cibernetica au identificat o legatura intre regimul nord-coreean si atacul cibernetic mondial, care a afectat peste 150 de tari, transmite France Presse.
Peste 300.000 de calculatoare au fost afectate in ultimele patru zile de un atac cibernetic mondial, catalogat drept cel mai amplu atac din istorie, care a vizat in mod nediscriminatoriu banci, spitale, companii private si agentii guvernamentale.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Compania Hauri a precizat ca un cod inclus in ultimul atac cibernetic este similar cu alte activitati de hacking orchestrate de regimul de la Phenian, inclusiv cu atacurile asupra Sony Pictures si bancii centrale din Bangladesh.
Directorul Simon Choi a avertizat de la finele anului trecut cu privire la atacuri de timp ransomware, care ar putea sa fie lansate de catre hackerii guvernamentali ai Coreei de Nord.
”Am vazut semne de la finele anului trecut, potrivit carora regimul nord-coreean oregatea atacuri ransomware sau chiar incepea asemenea atacuri, vizand unele companii sud-coreene”, a declarat Choi.
Acesta a atras atentia asupra unui atac cibernetic masiv de anul trecut, care a presupus furarea datelor a 10 milioane de utilizatori Interpark, un magazin online extrem de popular in Coreea de Sud. Atunci, hackerii au cerut pana la 3 milioane de dolari in bitcoin pentru a elibera datele utilizatorilor sud-coreeni de Interpark. Autoritatile sud-coreene au aruncat vina pe principala agentie de informatii de la Phenian.
Choi sustine ca noi atacuri cibernetice sunt posibile ”in special pentru ca, spre deosebire de testele nucleare sau cu rachete, ei pot sa nege orice implicare in aceste atacuri si sa scape basma curata”. Cercetatorii in securitate cibernetica au descoperit o posibila legatura nord-coreeana in campania de atacuri informatice, care a produs haos in intreaga lume si a deschis noi rupturi politice in relatia dintre Rusia si Statele Unite.
Cercetatorul Google, Nell Mehta, a postat imaginea unui cod ce demonstreaza anumite similaritati intre virusul WannaCry si o incercare de hacking atribuita regimului de la Phenian. Alti experti s-au indreptat spre acelasi indiciu lasat in urma de catre hackeri, declarand ca in spatele atacurilor cibernetice sunt hackerii guvernamentali din Coreea de Nord.
”Credem ca asta ar putea sa fie cheia pentru rezolvarea unei parti a misterului din jurul acestui atac”, au declarat cercetatorii de la firma de securitate cibernetica Kaspersky.
Directorul Intezer Labs, Itai Tevet, a confirmat legatura dintre regimul nord-coreean si WannaCry. ”Intezer Labs confirma atribuirea #WannaCry catre Coreea de Nord, nu doar din cauza functiei din Lazarus. Mai multe detalii vor veni”, a scris directorul firmei israeliene de securitate cibernetica intr-un mesaj postat pe Twitter.
Presedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat in weekend ca acest atac cibernetic demostreaza pericolul reprezentat de stocarea unor vulnerabilitati de software in serverele NSA.
Cercetatorii in securitate cibernetica au descoperit o legatura intre atacurile informatice si regimul nord-coreean
Cercetatorii in securitate cibernetica au descoperit luni noaptea o posibila legatura nord-coreeana in campania de atacuri informatice, care a produs haos in intreaga lume si a deschis noi rupturi politice in relatia dintre Rusia si Statele Unite.
Potrivit France Presse, dupa trei zile de la inceperea primului val al acestui atac cibernetic masiv, un oficial american a dezvaluit ca numarul calculatoarelor afectate a ajuns la 300.000, dar rata de infectare s-a redus considerabil in intreaga lume.
De asemenea, au inceput sa apara si primele dovezi cu privire la originea acestei campanii, care a provocat haos in pana la 150 de tari din intreaga lume.
Cercetatorul Google, Nell Mehta, a postat imaginea unui cod ce demonstreaza anumite similaritati intre virusul WannaCry si o incercare de hacking atribuita regimului de la Phenian. Alti experti s-au indreptat spre acelasi indiciu lasat in urma de catre hackeri, declarand ca in spatele atacurilor cibernetice sunt hackerii guvernamentali din Coreea de Nord.
"Credem ca asta ar putea sa fie cheia pentru rezolvarea unei parti a misterului din jurul acestui atac", au declarat cercetatorii de la firma de securitate cibernetica Kaspersky.
Directorul Intezer Labs, Itai Tevet, a confirmat legatura dintre regimul nord-coreean si WannaCry.
”Intezer Labs confirma atribuirea #WannaCry catre Coreea de Nord, nu doar din cauza functiei din Lazarus. Mai multe detalii vor veni”, a scris directorul firmei israeliene de securitate cibernetica intr-un mesaj postat pe Twitter.
@IntezerLabs confirms attribution to North Korea for #WannaCry, not only because of the function from Lazarus. More info to come
— Itai Tevet (@itaitevet) May 15, 2017
Intre timp, un consilier prezidential a criticat acuzatiile venite din partea unor companii tech, care sustin ca agentiile guvernamentale americane sunt de vina pentru acest atac cibernetic, pentru ca hackerii au exploatat o vulnerabilitate a sistemului Windows descoperita si stocata de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA).
”Nu vorbim de o unealta dezvoltatea de catre NSA... Acesta este un atac mondial”, a declarat consilierul pentru securitate interna de la Casa Alba, Tom Bossert.
Anterior, Vladimir Putin a dat vina pe Statele Unite. ”Un spirit lasat dintr-o lampa fermecata, in special atunci cand a fost creat de serviciile secrete, poate sa provoace prejudicii si pentru autorii si creatorii sai”, a declarat presedintele rus la un summit economic de la Beijing.
Hackerii guvernamentali rusi au fost acuzati recent ca au lansat atacuri cibernetice pentru a se implica in alegerile din mai multe tari, inclusiv Franta si Statele Unite. Insa, Putin a explicat ca hackerii rusi nu au nicio legatura cu atacul cibernetic masiv, care a paralizat institutii guvernamentale, banci, companii si spitale din intreaga lume, fiind lovite inclusiv calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.
Presedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat in weekend ca acest atac cibernetic demostreaza pericolul reprezentat de stocarea unor vulnerabilitati de software in serverele NSA.