Moneda virtuala isi face loc pe piata din Romania. Metodele prin care se poate obtine Bitcoin

19-01-2014 19:12


Moneda virtuala cucereste si Romania unde, tot mai multi oameni care au calculatoare performante castiga Bitcoin, rezolvand ecuatii complexe care protejeaza reteaua de tranzactii false.

Castigurile sunt mari, pentru ca moneda virtuala a crescut de la 10, la peste 800 de dolari in ultimul an. Evolutia spectaculoasa atrage si investitori. Insa bancherii avertizeaza ca este vorba de o fantezie si oricand cotatiile se pot prabusi la fel de repede cum au crescut.

Bitcoin-ul nu a fost niciodata tiparit si este, de fapt, o cheie de 34 de caractere, litere si cifre, pe care pasionatii de tehnologie si cei cu idei futuriste o pot pastra intr-un portofel electronic pe telefon sau in calculator.

Monedele virtuale Bitcoin se pot obtine in doua feluri: poti cumpara asa ceva de pe internet, de pe bursele online specializate, sau le poti primi ca recompensa, ca un fel de salariu, in schimbul unui proces care a fost botezat "minerit". Monedele intra in contul special, nebancar, numit "portofel electronic".

Un astfel de miner este Adrian Pop. El a investit cateva sute de euro in echipamente profesionale care calculeaza ecuatii si rezolva scheme extrem de complicate pentru a sustine reteaua intreaga.

Adrian Pop, editor tutorialevideo.info: "Asa arata procesorul, este un echipament care valoreaza mii de euro. Are puterea a 12 placi video legate intre ele. Un bitcoin este generat in aproximativ o luna, dar poate dura si mai mult, depinde de puterea de calcul".

Munca minerilor consta in verificarea si aprobarea fiecarei tranzactii in parte. Ei elimina incercarile de fraudare din retea, adica pe cei care vor sa cumpere doua produse cu aceeasi moneda.

Valoarea unei unitati Bitcoin a inregistrat variatii violente pe parcursul ultimilor 4 ani. A plecat de la 9 centi si a ajuns la pretul spectaculos de 1.200 de dolari. Acum este undeva pe la 800 de dolari. Bineinteles ca in acest parcurs a avut nenumarate prabusiri. Aceasta volatilitate ridicata ii face pe bancheri si pe brokeri sa o condamne din start: cei mai multi o considera o speculatie si o aseamana cu un joc de noroc.

Alin Brendea, broker de investitii: "Este o moneda pentru excentrici - nu va ajunge niciodata o moneda acceptata de lumea intreaga - e mai mult pentru mediul online. Eu nu recomand nimanui sa cumpere asa ceva, pentru ca este extrem de volatila".

Germania a fost prima tara care a recunoscut Bitcoin ca moneda privata, dar la scurt timp Banca Germaniei a avertizat asupra riscurilor enorme pe care si le asuma oricine incearca sa investeasca in asa ceva. In Romania avem si noi prima bursa de schimb si tranzactionare, unde leii pot fi convertiti in Bitcoin si viceversa.

Horea Vuscan, proprietar platforma: "Aici poti sa cumperi, sa vinzi, sa tranformi Bitcoin in lei sa faci investitii".

La noi putem folosi moneda inca de anul trecut, pentru a plati la un restaurant in Bucuresti, intr-o farmacie din Ploiesti si un salon de masaj din Constanta. Au aparut si anunturi imobiliare. Proprietarul unei vile din Pipera accepta plata in BITCOIN. Avantajul asa-zisei monede ar fi anonimatul si lipsa intermediarilor, pentru ca tranzactiile nu se fac printr-un cont bancar, ci direct prin aplicatii de mobil.

VIDEO PROTVPLUS.RO