(P) „Fii smart pe energie”, și de Crăciun. Cum te poți bucura de magia sărbătorilor consumând inteligent energia

(P) „Fii smart pe energie”, și de Crăciun. Cum te poți bucura de magia sărbătorilor consumând inteligent energia
Shutterstock

Sărbătorile de Crăciun reprezintă și un moment în care întreaga familie se adună sub brad, ascultând colinde. Tradiția constă și în împodobirea bradului cu globuri și cu instalații electrice. Iată cum poți să fii smart pe energie și cu această ocazie.

Poți învăța să folosești energia smart, fără să scoți nimic din priză! Totul stă în utilizarea inteligentă a energiei electrice mai ales acum, când, în mod tradițional, mulți români aleg să-și petreacă Crăciunul în familie, ceea ce ar putea însemna un consum sporit de energie electrică. Nu este însă cazul, dacă vei ține seama de anumite aspecte.

 Fii smart pe energie! Află mai multe trucuri despre cum să economisești energie și să-ți fie bine, pe Electripedia.

 Pornim de la instalația electrică pentru brad, zecile de beculețe multicolore care însuflețesc locuința fiecărui român, de Crăciun. Ca orice aparat băgat în priză, consumă curent, iar obiectivul nostru e să rămână la fel de luminoasă, în culori multicolore, cu un consum minim de energie.

 Cât consumă o instalație de brad?

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit experților  Enel și Energy Policy Group, o instalație de brad clasică de 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 wați per bec, ajunge să consume cam 7 kWh pe lună. O instalație cu specificații similare (100 becuri), dar cu becuri LED, va avea un consum de 0,0075 kWh. Utilizând-o aproximativ cinci ore pe zi timp de o lună, aceasta va avea un consum lunar de doar 1 kWh. Deci, cu o investiție minimă, pentru că o instalație de tip led costă doar câțiva zeci de lei, puteți face economii substanțiale, iar instalația cu LED-uri este și sustenabilă, pentru că mai poate fi folosită și în anii care vin!

12 modalități de economisire a energiei în perioada sărbătorilor de iarnă

Per ansamblu, în perioada sărbătorilor de iarnă consumul de energie crește, cauza fiind multiplicarea orelor petrecute acasă și a numărului de persoane din locuință. Totuși, există diferite modalități prin care consumul de energie, fie că vorbim de curent sau gaze, poate fi diminuat în perioada sărbătorilor de iarnă.

1.       Utilizați capacele vaselor în timp ce gătiți. Acestea conservă căldura în interiorul recipientului și ajută la reducerea timpului de gătit, precum și a consumului de energie cu 10%;

2.       Când gătiți și sunt mai multe persoane în locuință, opriți sau reduceți căldura, deoarece cea generată de cuptor și de numărul mare de persoane este suficientă pentru a păstra temperatura la un nivel optim;

3.       Încercați să gătiți toată mâncarea în același timp, fără pauze, pentru ca electrocasnicele folosite să nu se răcească;

4.       Porniți mașina de spălat vase doar atunci când este plină;

5.       Închideți ușile și geamurile încăperilor pentru a împiedica pierderile de căldură;

6.       Nu porniți căldura înainte de a aerisi locuința. Aerisirea nu trebuie să depășească 15 minute;

7.       Folosiți un termostat inteligent sau robinete termostatice pentru a încălzi numai camerele dorite, iar în restul  încăperilor mențineți o temperatură minimă;

8.       Folosiți numai decorațiuni care au în componență becuri LED, consumând de șase ori mai puțină energie decât cele incandescente;

9.       Stingeți toate luminile decorative când nu sunteți acasă sau noaptea când mergeți la somn. Deconectați luminițele de la bradul de Crăciun pe timp de zi;

10.   Stingeți becurile la părăsirea încăperii, fie și numai pentru câteva minute;

11.   Nu lăsați televizoarele pornite doar pentru a avea un sunet de fundal. Dacă nu vizionează nimeni, selectați un program de radio care redă numai partea audio;

12.   Setați mașina de spălat rufe la maximum 30ºC pentru a economisi până la 15% din consumul de energie.

Dacă puneți în practică aceste recomandări în preajma sărbătorilor de iarnă, puteți economisi până la 35% din consumul de energie.

 

Trucuri pentru a salva apă și energie în bucătărie

 Există o serie de măsuri pentru reducerea risipei de energie și apă din bucătărie:

· Dezghețați alimentele înainte de a le găti pentru a diminua timpul de gătire.

· Tăiați ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire.

· Gătiți toate felurile de mâncare în același timp pentru a salva energie.

· Utilizați oale și tigăi cu suprafață mai mare decât ochiul aragazului pentru a evita pierderea căldurii emise de acesta.

· Înlocuiți vasele care nu mai au o suprafață de contact plată pentru a eficientiza gătitul.

· În procesul de gătit folosiți exact cantitatea de apă necesară, deoarece o cantitate mai mare necesită mai mult timp de încălzire și mai multă energie.

· Folosiți capace pentru a reține căldura în interiorul recipientelor pe care le folosiți la gătit, grăbind astfel procesul de preparare.

· Când apa atinge punctul de fierbere, scădeți puterea ochiului de aragaz, deoarece căldura reziduală rezultată din procesul de fierbere ajută la finalizarea gătirii.

· Folosiți vase de sticlă în cuptor pentru o gătire mai rapidă.

· Folosiți un bol pentru a spăla mai multe alimente deodată.

· Dezghețați alimentele în frigider, nu lăsând apa să curgă în permanență pe ele.

· Dacă spălați vasele manual, porniți apa doar când este necesar să le clătiți, nu o lăsați să curgă în permanență.

 ·Utilizați mașina de spălat vase doar când aveți suficiente vase murdare ca să o umpleți la capacitate maximă. 

· Pentru mașina de spălat vase, utilizați programul „Eco”, care consumă mai puțină apă și energie.  O mașină de spălat vase utilizează cca. 15l de apă pentru un întreg ciclu de spălare, în timp ce la robinet curg între 10 și 25l de apă pe minut.

· Verificați lunar țevile și robinetele pentru a vă asigura că nu există scurgeri.

· Amplasați frigiderul într-un loc aerisit și țineți-l departe de surse de căldură pentru a preveni un consum de energie suplimentar.

· Reglați temperatura frigiderului în funcție de sezon: în timpul iernii, frigiderul nu trebuie să funcționeze la temperaturi la fel de scăzute ca vara.

· Deschideți frigiderul doar atunci când este necesar și închideți ușa cât mai repede, pentru a nu permite acestuia să se încălzească.

· Nu depozitați alimente fierbinți în interiorul frigiderului

· Nu porniți aragazul sau cuptorul electric înainte de a începe să le folosiți, deoarece acestea se încălzesc foarte repede și nu necesită timp suplimentar pentru a ajunge la temperatura dorită.

 Cu aceste trucuri veți reuși să economisiți aproximativ 25% din consumul dumneavoastră obișnuit.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) #FiiSmartPeEnergie și plătește facturile din iarnă, dar ține seama de miturile consumului de curent
(P) #FiiSmartPeEnergie și plătește facturile din iarnă, dar ține seama de miturile consumului de curent

Suntem în plină iarnă, iar facturile la încălzire și curent reflectă deja consumul crescut din această perioadă.

(P) #FiiSmartPeEnergie cu o centrală termică modernă. Sfaturile de care trebuie să ții cont
(P) #FiiSmartPeEnergie cu o centrală termică modernă. Sfaturile de care trebuie să ții cont

O centrală termică îți poate asigura confortul mult-dorit în locuință, cu un cost redus de exploatare. Poți să „fii smart pe energie” investind în viitor.

(P) Fii smart pe energie chiar dacă dai centrala mai tare. Cum să păstrezi căldura în locuințe fără să te ardă la buzunare
(P) Fii smart pe energie chiar dacă dai centrala mai tare. Cum să păstrezi căldura în locuințe fără să te ardă la buzunare

Fii smart pe energie și atunci când afară e frig, dar vrei ca acasă să-ți fie bine. Nu înseamnă să mai iei o haină în plus, ci doar să ții seama de unele sfaturi care pot crește efciența energetică, fără să sacrifici confortul locuinței.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.