Sibiu - Casa Mumiei Albastre
Nu e nevoie de o calatorie in Egipt, la piramide, pentru a vedea o mumie. E de ajuns sa dai o fuga pana in mijlocul tarii, la Sibiu. Aici ai ocazia sa vezi una din putinele vestigii ale Egiptului antic de la noi din tara.
Dupa ce ai hranit porumbeii din Piata Mare, treci pe sub Turnul Sfatului si ajungi in Piata Mica. Aici, la Muzeul Franz Binder poti gasi ... o mumie egipteana albastra.
Este vorba despre un sarcofag care adaposteste o femeie din Egipt, iar vechimea mumiei este de aproape 2500 de ani. Potrivit specialistilor, femeia ar fi avut 35 de ani la data mumificarii, iar parul ei era de culoare neagra. La imbalsamare, parul ei a fost vopsit in albastru, iar de atunci este cunoscuta drept "mumia albastra" sau "mumia cu par albastru".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Corpul nu este doar imbalsamat, ci este acoperit cu un giulgiu de panza, pe care se afla inscriptionate rugaciuni egiptene inchinate zeilor antici, dar si imagini religioase din era faraonilor. Muzeografii sibieni iti vor povesti totul despre mumia lor si iti vor traduce si cele scrise pe bucatile de panza, text care incepe cu "O jertfa lui Osiris". Ca orice asemenea artefact, mumia este protejata exemplar.
Ea este pastrata intr-un sicriu special, ca o vitrina de sticla, vidat. Sarcofagul are si el camera lui speciala, nu este lasat la indemana oricui. Inainte de a ajunge la muzeu, sarcofagul si mumia i-au apartinut consulului german Von Hannenhaim. Acesta le-a primit cadou in jurul anului 1830, pe cand se afla intr-o vizita la Cairo.
Mumia a ajuns la Sibiu ca gest de apreciere al consulului vizavi de sibianul Franz Binder. Germanul a renuntat sa mai ia cu el peste tot in lume sarcofagul si l-a daruit cercetatorului.
Ca in orice poveste cu mumii, se petrec si lucruri nestiute de nimeni. Sarcofagul si femeia albastra dispar dupa ce sibianul le primeste. Nimeni nu stie unde, dar dupa 1900 sarcofagul este descoperit intr-una din salile de depozit de la Muzeul National de Istorie. Abia in 1992 mumia albastra revine la Sibiu.
Sursa: Ovidiu Bufnila
Etichete: Sibiu, turism, egipt, travel, curiozitati,
Dată publicare:
29-03-2010 00:00