Made in Romania: turism la Hunedoara... cu poza lui Che Guevara

Castelul Corvinilor

Cand aude de Hunedoara, orice turist se gandeste automat la celebrul Castel al Corvinilor, cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania. Dupa ce ajunge insa la acesta, primul lucru pe care il vede sunt tarabele cu chinezarii. 

Hunedoara nu este un oras urat, dar nici nu iese in evidenta cu frumuseti arhitecturale.

Strazile sunt suficient de spatioase, curatenia este pastrata in limite rezonabile, iar centrul este indeajuns de "verde" ca sa satisfaca pretentiile oricarui amator de parcuri, copaci si iarba.

Multe dintre constructii pastreaza insa amprenta comunista a "epocii de aur", cu blocuri de patru sau zece etaje - majoritatea pline de praf, scorojite si innegrite.

Citește și
Salina
Pesterile si salinele, cautate de romani ca refugiu pe timp de canicula
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Praful si culoarea gri-cenusie a multor locuinte se poate explica si prin istoria industriala a orasului, mai ales ca aici, in Hunedoara, a fost construit, in 1806, furnalul de la Govasdia - al doilea cuptor inalt industrial din lume, pentru extragerea de fier. Constructia poate fi vizitata si astazi.

Cu siguranta insa ca principalul punct de atractie din Hunedoara este Castelul Corvinilor, cea mai frumoasa constructie medievala din Transilvania.

Este o cladire impunatoare, cu turnuri si ziduri care ies in evidenta de departe. Istoria sa este la fel de mare: castelul a fost construit in secolul al XV-lea, iar Iancu de Hunedoara este cel care a modernizat constructia, transformand-o in locuinta nobiliara. Cu timpul, acesta a suferit mai multe modificari, in functie de dorintele fiecarui proprietar.

Acum, Castelul Corvinilor este in plin proces de restaurare, dupa cum arata si schelele de constructie, fixate in diferite zone ale cetatii. Monumentul a fost inclus intr-un plan national de restaurare in 2008, insa sumele necesare acestui program sunt de ordinul milioanelor de euro.

Din pacate, impresia turistilor care ajung acum acolo este de neingrijire si lipsa de organizare, in conditiile in care, la intrarea in curtea castelului, primul lucru pe care il vezi este mica "piata" de chinezarii.

Baloane colorate, tricouri "made in China" si baterii de lanterna - de toate gasesti in locul in care, altadata, se plimbau cavalerii. Odata intrat in castel, surpriza turistului este si mai mare, dupa ce descopera in diferite sali magazine cu pretentii de shopping cultural, de unde se pot cumpara inclusiv fotografii ale revolutionarului Che Guevara.

Taxa de intrare este de 8 lei, iar daca vrei sa si fotografiezi... o poti face la discretie, in orice loc al castelului, contra sumei suplimentare de 5 lei. Dezamagirea este insa pe masura, pentru ca nu exista un ghid care sa povesteasca din istoria locului, nu exista nici brosuri... si nici macar panouri explicative (doar vreo doua). Locul este foarte mare, cu spatii largi, pe care insa le petreci in viteza, deoarece nu ai la ce sa te uiti. Nu sunt tablouri, nu sunt obiecte istorice si nici macar clasicele statui ale cavalerilor medievali, imbracati in armuri de razboi.

Din cand in cand mai apare cate un steag, cateva mese de pe vremea nobililor si... o expozitie de fotografie cu cetatea Sighisoara.

Da, cetatea Sighisoara are dedicata o sala destul de mare, care prezinta in fotografii istoria sa. Iar partea cea mai frumoasa este atunci cand, aflat in locul unde se intemnitau dusmanii, auzi cantand la maximum o manea de la telefonul unui turist. Dar asta depinde de norocul fiecaruia...

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Incepe programul
Incepe programul "Litoralul pentru toti". Cazare incepand de la 160 lei

Asociatia Litoral-Delta Dunarii a lansat editia de toamna a programului "Mini preturi de vacanta - Litoralul pentru toti", tarifele pentru sase nopti de cazare in perioada 1 septembrie- 15 octombrie variind intre 160 lei, la 500 lei.

Pesterile si salinele, cautate de romani ca refugiu pe timp de canicula
Pesterile si salinele, cautate de romani ca refugiu pe timp de canicula

Chiar daca Romania a fiert la peste 36 de grade Celsius, exista oameni care nu stiau ce sa mai puna pe ei de frig. Sunt turistii care in val de canicula au incercat experienta pesterilor si a salinelor.

In vreme de criza, campingul este afacerea de succes a sezonului cald
In vreme de criza, campingul este afacerea de succes a sezonului cald

Parcurile pentru rulote sun pline: si cele de la mare, dar si cele de la munte. Romanii de conditie medie au lasat rusinea deoparte si isi retraiesc tineretea la foc de tabara.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.