Vanghelie"CARE ESTE" vrea sa cucereasca Washingtonul. Inaintea lui Basescu

Marian Vanghelie

Marian Vanghelie pleaca saptamana viitoare la Washington, unde va participa la o conferinta a primarilor din Statele Unite, organizata de Fundatia pentru Apararea Democratiilor. Ambitiile internationale ale lui Vanghelie nu se opresc insa aici.

Gandul:  Invitatia i-a fost adresata primarului de la 5 de catre vicepresedintele Fundatiei, fostul ambasador american Richard W. Carlson. "O sa am si cateva intalniri cu primari de orase mari, congresmeni, manageri de administratie publica locala si de stat, organizatii nonguvernamentale si cu lideri de sindicat din invatamant si zona de energie", a declarat Vanghelie pentru gandul. El spune ca vrea sa convinga companii multinationale din SUA sa vina si sa investeasca in Bucuresti: "Trebuie sa gasim solutii de parteneriat public-privat. Cred ca sunt multe companii interesate sa investeasca, dar nu vin in Romania pentru ca nu gasesc o cale de comunicare cu guvernul".

Romania Libera: De ce 23% dintre demnitari isi scolesc copiii in strainatate?  Fii si fiicele a 23% din membrii Parlamentului si a 41% din membrii Cabinetului Boc au studiat la scoli private sau din strainatate. De ce si-au trimis "alesii" copiii sa studieze la scoli inalte de peste hotare? Pentru ca nu au incredere in scoala de stat romaneasca, pentru ca au bani, pentru ca au copii cu un potential deosebit care merita o diploma de la institutii de top, pentru ca la "ei" la se face scoala, iar la "noi", ba. In plus va prezentam si comentariile istoricului Neagu Djuvara despre preferinta elitelor politice de a-si trimite copiii la studii in strainatate.: "Nu e un fenomen nou, fiind ceva firesc intre 1848 si 1947... Urmasii liderilor actuali se vor regasi in conducerea viitoare a Romaniei ".

Evenimentul Zilei: Henri Paul, ambasadorul Frantei: "Nu suntem dispusi la targuiala" Scrisoarea prin care ministrii de interne francez si german au semnalat oficial intentia Parisului si a Berlinului de a amana aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a starnit, in luna decembrie a anului trecut, o vie nemultumire la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a acuzat marile puteri ale UE ca discrimineaza Romania, iar ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat ca legatura facuta intre dosarul Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei este "artificiala". Ambasadorul Frantei la Bucuresti observa problemele existente inca in justitie si invita Romania si Bulgaria la o actiune comuna ce ar putea duce la gasirea unor solutii pentru aceste probleme. Ambasadorul respinge specu latiile care leaga critica Frantei de ratarea, de catre Paris, a unui contract important pentru constructia reactoarelor de la centrala nucleara de la Cernavoda. "Pozitia Frantei nu este determinata de vreo targuiala", asigura Henri Paul.

Jurnalul National: Ocna Mures, foamea bate frica 22 decembrie 2010, Ocna Mures. Pamantul se surpa cerandu-si tributul. Nu sunt victime omenseti, cad prada un hipetmarket, o casa, doua masini si un atelier auto. Se creaza panica si doua-trei zile nu se vorbeste in zona decat de salina, sare, surpari, galerii subterane si cum o sa se duca intr-un hau de sute de hectare tot oraselul. Toate institutiile abilitate fac estimari. Masoara, linistesc lumea, dar lumea nu se lasa linistita pentru ca "uite ce se intampla daca ziceti sa stam linistiti. Se surpa pamantul cu noi cu tot". 20 de oameni sunt evacuati din casele din jurul gropanului care s-a format si din blocurile de peste drum. Incet incet, situatia se stabilizeaza, iar gropanul cu diametrul de 100 de metri devine un lac negru de saramura si pacura unde plutesc la discretie toate produsele din rafturile si depozitele hipermaketului Plus. Portocale si sticle de bere. Hartie igienica, tigari si lichid pentru parbriz. Salam si lemne. Conserve. Toate. Nimic nu merita sa fie irosit, peirdut.

Citește și
Daniel Funeriu
Cum s-au cheltuit degeaba 18 milioane de lei cu evaluarea universitatilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Adevarul: Dosar: Romania, sub dictatura functionarilor de ghiseu Cartea de identitate, principalul document al oricarui cetatean roman, nu poate fi obtinuta fara cel putin trei drumuri. Unul dintre pasi este procurarea timbrului judiciar de un leu. La Serviciul Evidenta Populatiei, acolo unde se realizeaza documentul, nu poate fi platita nicio taxa. Obtinerea tuturor avizelor pentru constructia unei case este un obiectiv aproape imposibil de realizat pentru un om obisnuit. Pentru inmatricularea unei masini sunt necesare mai multe drumuri prin tot orasul. La sfarsit, e posibil ca autoturismul respectiv sa aiba deja rodajul facut.

Ziarul Financiar: Romania incepe anul cu un munte de bani, dar companiile tot taie joburi si afaceri Bancile au ajuns sa se sufoce sub zecile de miliarde de lei care baltesc in piata, iar dobanzile ROBOR au fost in cadere libera in prima saptamana a anului, in timp ce creditarea nu da niciun semn de revigorare, iar acest surplus de bani nu circula spre economie. Pe deasupra, semnalul dat pietelor externe de FMI prin eliberarea unei noi transe de bani sustine tendinta vizibila de intarire a leului si cresterea bursei din prima saptamana a anului, prinsa sub mirajul apropiatei listari a Fondului Proprietatea. Inca o data Romania risca sa intre in capcana de a se increde in ceea ce spune "oglinda" pietelor financiare, fara nicio legatura cu sirul insolventelor din economia reala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Banii din roviniete, la bancheri si regii asfaltului
Banii din roviniete, la bancheri si regii asfaltului

Contractele controversate de tip credit-furnizor date in anii trecuti de catre Compania de Autostrazi vor consuma in 2011 banii si asa putini din care trebuie sa se faca intretinererea drumurilor nationale.

Cum s-au cheltuit degeaba 18 milioane de lei cu evaluarea universitatilor
Cum s-au cheltuit degeaba 18 milioane de lei cu evaluarea universitatilor

In plina criza, cu un buget pentru invatamant mai mic decat executia financiara din anul trecut, Ministerul Educatiei pregateste cheltuirea a peste 4 mil de euro pentru evaluarea universitatilor, proces ce a fost facut deja de agentia din subordine.

1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzina
1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzina

Aproximativ 20 de soferi s-au adunat intr-o parcare din Cluj-Napoca dupa care s-au indreptat in coloana catre o benzinarie de pe Calea Turzii si si-au alimentat, pe rand, masinile cu doar cativa litri de combustibil.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.