Situatie jenanta pentru americani. Obama credea ca Mubarak demisioneaza

Obama

"Nu am cedat niciodata presiunilor internationale, mi-am pastrat demnitatea", a spus, Mubarak, cel care conduce Egiptul, si cu sprijin american, si care a vorbit la televiziune la scurta vreme dupa un mesaj televizat al lui Barack Obama.

Gandul: Obama tocmai spusese ca "asistam la facerea istoriei in Egipt", in contextul zvonurilor insistente ca Mubarak avea sa-si anunte demisia in seara de joi. "Vrem ca toti egiptenii sa stie ca America va continua sa faca tot ce poate pentru a sustine o tranzitie ordonata si autentica la democratie", declara presedintele SUA. La aceasta promisiunea americana, Mubarak avea sa raspunda categoric prin cateva fraze-cheie. "Ca presedinte, trebuie sa raspund la cererile voastre, dar nu ma voi supune niciunei comenzi din strainatate", le-a spus el conationalilor. Ulterior, catre finalul discursului, a reluat ideea: "vom dovedi ca nimeni nu poate lua hotarari impotriva noastra".

StirileProTv.ro: Protestele continua! Suleiman, presedintele de facto al Egiptului Ambasadorul Egiptului in SUA, Sameh Shoukry, a declarat  ca transferul de putere pe care Mubarak l-a mentionat in discursul sau inseamna ca vice-presedintele Omar Suleiman este presedintele de facto al Egiptului.

Romania Libera: Hosni Mubarak ramane in functie, dar cedeaza puterea vicepresedintelui Omar Suleiman Omar Suleiman, vicepresedintele caruia Hosni Mubarak i-a cedat puterea, cere oamenilor din piata Tahrir sa fie intelepti si sa aiba rabdare. "E timpul sa va intoarceti la munca," a spus Suleiman, care i-a indemnat pe egipteni sa nu recurga la violenta. Omar Suleiman a confirmat anuntul presedintelui Mubarak, spunand ca modificarile din constitutie au fost facute si ca va asigura tranzitia puterii in modul cel mai pasnic. Suleiman a cerut egiptenilor sa nu se lase manipulati de presa internationala. In discursul din aceasta seara, Hosni Mubarak si-a exprimat regretul pentru vietile pierdute in timpul revoltelor si a anuntat ca isi va duce mandatul de presedinte pana in luna septembrie, spunand ca nu are de gand sa dea curs dorintelor externe. In discursul din aceasta seara, Hosni Mubarak a anuntat ca ramane in functie, dar ii va ceda puterea vicepresedintelui Omar Suleiman. Practic, Suleiman va conduce din acest moment Egiptul in locul lui Mubarak, singurul lucru pe care nu il poate face este dizolvarea parlamentului.

Evenimentul Zilei: Hosni Mubarak nu demisioneaza: "Raman pentru a asigura transferul de putere pana in septembrie" "Vreau sa fiu ingropat in Egipt si nu voi parasi sub nicio forma tara", a declarat Hosni Mubarak care a anuntat joi seara ca va transfera o parte din atributiunile sale vicepresedintelui Omar Suleiman. Dupa ce mai multi oficiali egipteni dadeau ca sigura in ultimele ore demisia lui Hosni Mubarak, presedintele a anuntat ca nu renunta la putere.

Citește și
Sudanul de Sud
A aparut un nou stat pe harta lumii. Afla care este
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Jurnalul National: Mubarak moare, dar nu se preda De la atmosfera de sarbatoare la perplexitate si apoi la furie dezlantuita. Starea de spirit a manifestantilor care se adunasera aseara in Piata Tahrir, plini de speranta ca vor asista la incheierea erei Mubarak s-a schimbat ca dupa un socant dus rece odata cu interventia televizata a contestatului presedinte. Discursul liderului de la Cairo le-a naruit manifestantilor toate sperantele ca isi va anunta retragerea de la putere. Au urmarit discursul in liniste, cu sufletul la gura, pana in momentul in care au realizat ca Hosni Mubarak nu le va da vestea mult dorita. Apoi au inceput freamatul si huiduielile, dupa care protestatarii au reinceput scandarile: ”Pleaca! Pleaca! Pleaca!”. Pe masura ce discursul se prelungea, furia incepea sa cuprinda masa de oameni din Piata Tahrir. Alocutiunea prezidentiala s-a incheiat pe fondul unei furii generale, oameni exasperati s-au scos pantofii si au inceput sa ii agite in aer, semn de profund dispret. Mubarak a mai spus ca transferul de putere va avea loc doar in septembrie, catre persoana care va fi aleasa in mod democratic, de catre popor, si ca alegerile vor fi transparente si se vor desfasura intr-un climat de securitate.

Adevarul: Presedintele egiptean refuza sa demisioneze: "Voi ramane pana la sfarsit demn" Citeste discursul presedintelui: "Prioritatile Egiptului sunt sa asiguram stabilitatea si siguranta tarii, sa mentinem integra imagine Egiptului si sa recastigam increderea oamenilor. Le cer oamenilor sa inteleaga ca acestea sunt acum prioritatile. Am deschis usa dilogului si am ajuns la un consens. Dialogul e deschis si il vom mentine. In acest context vreau sa confirm ca voi depune toate eforturile pentru o tranzitie in concordanta cu Constitutia. Fac apel catre cetateni sa se uite spre viitor si sa aiba incredere ca putem sa ne asiguram un viitor bun si ca egiptenii sunt eroi si nu-si doresc haos in tara lor. Haideti sa mergem impreuna pe acelasi drum pentru a indeplini aspiratiile tinerilor, care vor o viata mai buna, stabilitate in tara lor. Fac apel la tineri sa plece la casele lor, la locurile de munca. Tara are nevoie de ei acolo. Nu ascultati de posturile satelite care nu au alt obiectiv decat sa semene furia printre oameni. Trebuie sa ne bazam pe institutia noastra, sa ne incredem in propriile forte, in divinitate si sa asiguram securitatea in tara. E timpul sa fim solidari si sa fim increzatori ca vom iesi din criza daca lucram impreuna. Divinitatea profetului va vedea ca faceti o fapta buna!”

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Triunghiul
Triunghiul "fericirii": spaga, vama si partidul

Procurorii DNA sustin ca mita din dosarul de la Vama Halmeu - in care au fost arestate trei persoane - a fost ceruta "in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie".

A aparut un nou stat pe harta lumii. Afla care este
A aparut un nou stat pe harta lumii. Afla care este

UPDATE: Sudanul de sud vrea sa devina un stat independent, iar 99% din populatia cu drept de vot a dorit secesiunea de nord. Astfel, s-ar putea incheia razboiul civil, care dureaza de 22 de ani.

Criza, saracie, somaj, disponibilizari. Ce lasa FMI in urma?
Criza, saracie, somaj, disponibilizari. Ce lasa FMI in urma?

FMI si guvernantii mizeaza pe cresterea economica a Romaniei in acest an. Programele de restructurare vor continua, lista cu intreprinderile de stat monitorizate urmand sa fie extinsa.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.