Romania,tara cu risc de infometare.Colega de destin cu Vietnamul si Nigeria
Tara noastra importa mancare de peste 1 miliard de euro anual, iar romanii sunt inclusi la categoria „venituri foarte mici", intr-o companie selecta formata din vietnamezi, bengalezi si nigerieni.
Romania Libera: Un nou galop multinual al preturilor la alimente este aproape inevitabil, iar romanii ar avea foarte mult de suferit de pe urma scumpirii mancarii. In fapt, potrivit unui raport al japonezilor de la Nomura, tara noastra este cea mai expusa din Europa si printre cele mai expuse din lume la o eventuala crestere generalizata a preturilor. Importurile substantiale de mancare (aproximativ 1,1% din Produsul Intern Brut sau peste 1,3 miliarde de euro), veniturile reduse si ponderea imensa a cheltuielilor alimentare in totalul consumului (aproape 50%) plaseaza Romania pe locul 12 in lume in privinta riscurilor generate de cresterea preturilor la produse de baza. Inaintea noastra regasim mai ales tari foarte sarace, cum ar fi Bangladesh, Nigeria, Algeria sau Sudan, cu o singura exceptie, Hong-Kong, aflata in top din cauza importurilor foarte mari.
Gandul: Romanii platesc cate 500.000 de euro in fiecare luna pentru a se trata la Viena Pacientii romani aduc cate jumatate de milion de euro in fiecare luna unui spital din Viena, spune directorul companiei de asigurari Alico, Theodor Alexandrescu. "Avem informatii ca un spital din Viena incaseaza lunar intre 400 si 500 de mii de euro cash de la romani", a spus Alexandrescu la conferinta "Radiografia sistemului de sanatate: Care este diagnosticul sistemului medical din Romania? Care sunt sursele de finantare?", organizata de Ziarul Financiar si MetLife.
Evenimentul Zilei: "Iarba" legala ar pune in umbra magazinele de vise La inceputurile "magazinelor de vise", cei care mai trageau pe nas cate o "sare de baie" erau tinerii ce consumau droguri legale doar in weekend, doar pentru distractie. In acest an, cand spice shopurile si-au cautat locuri strategice in apropierea scolilor, profilul consumatorului s-a modificat: barbat (in proportie de 80%), cu varste mult mai mici, chiar elev de gimnaziu, care nu mai consuma doar ocazional si doar in scopuri recreationale, ci aproape zilnic si chiar in primele ore ale zilei.
Jurnalul National: Academia Romana desfiinteaza Legea Educatiei Segregarea pe criteriu etnic care ar putea duce la amplificarea tensiunilor interetnice si enclavizare in judetele Harghita si Covasna vor fi efectele aplicarii legii educatiei in varianta asumata de guvern, arata raportul elaborat de Centrul European de Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane la cererea Senatului privind efectele aplicarii Legii Educatiei adoptate de Guvern. In plus, prin aplicare acestor prevederi care dau drepturi suplimentare minoritatii etnice locale (maghiare), se va ajunge ca etnia considerata majoritara (romana) sa fie defavorizata. Culmea este ca aceste concluzii sunt exprimate nu numai de profesori si tineri romani, ci si de reprezentanti ai etniei maghiare, spun cercetatorii Academiei Romane.
Adevarul: Scumpirile vor veni in 2011 cu camionul Un proiect normativ aflat acum in dezbatere la Ministerul Transporturilor reglementeaza impozitele pe masinile mai grele de 12 tone pe care statul le va percepe in 2011, introducand majorari de taxe doar la nivelul celor ce operaza in trafic intern. In anii trecuti, majorarile de impozite pe camioane le vizau pe cele care efectuau transporturi internationale, astfel ca impactul final revenea mai mult marfurilor importate sau exportate pe calea rutiera.
Ziarul Financiar: Cum se vad fondurile mutuale romanesti in Europa Fondurile mutuale din Romania au fost in trimestrul al treilea mai atractive (ca vanzari nete) decat cele din Franta, care au inregistrat iesiri de capital, dar sunt inca in urma Poloniei. O analiza a renumitei publicatii Financial Times pozitioneaza industria locala a fondurilor mutuale in prima jumatate a clasamentului european dupa sumele atrase de la investitori in trimestrul al treilea, care ia in calcul peste 30 de state din Europa.