"Plamanul verde" al Terrei a poluat mai mult decat America

Ultima actualizare: 08-10-2012 23:19
Pamantul

Fenomene nemaiintalnite au lovit Pamantul, insa ceea ce i-a socat pe oamenii de stiinta a fost rapiditatea succesiunii lor. Temperaturile extreme si fenomenele meteo rare i-au facut pe cercetatori sa avertizeze populatia cu privire la un iminent  sfarsit.

The Independent: In anul care a trecut o seceta cumplita a lovit Amazonul- cunoscut ca fiind "plamanul lumii". Acest lucru a facut ca aceasta regiune sa produca mai mult dioxid de carbon decat a inghitit, cauzand o accentuare a incalzirii globale. Seceta a fost atat de intensa incat oamenii de stiinta au declarat ca in ultimii 100 de ani nu s-a mai intalnit una de o asemenea amploare.

Cercetatorii prezic ca aceasta va avea ca rezultat o emisie de 8 miliarde de tone de dioxid de carbon, ceea ce este mult mai multe decat totalul anual de emisii de CO2 din SUA. Pentru a doua oara in mai putin de 10 ani, cea mai mare padure tropicala de pe pamant a produs mai mult dioxid de carbon, decat a fost capabila sa absoarba, si asta pentru ca multi dintre copacii sai s-au uscat sau au fost taiati.

Oamenii de stiinta cred ca cele doua episoade de seceta ar fi putut fi cauzate de temperatura ridicata a apei oceanului in zona tropicala a Atlanticului. Pe de alta parte, cauza lipsei ploii in zona amazoniana ar putea fi emisiile de dioxid de carbon din atmosfera si gazele de sera.

Echipa anglo-braziliana de cercetare a subliniat faptul ca nu exista inca dovezi ca cele doua episoade secetoase au legatura cu emisiile de CO2, insa cercetatorii atrag atentia ca, daca nu reusim sa gasim o modalitatea de a reduce poluarea, impingem planeta spre un viitor nesigur.

In mod normal, secetele ciclice afecteaza nordul zonei amazoniene si sunt asociate cu fenomenul cunoscut sub numele de el Nino (n.r. fenomen climateric quasi-periodic care se manifesta prin schimbari de temperatura, in zona tropical a Oceanului Pacific, aproximativ o data la cinci ani). Insa, secetele din 2005 si 2010 s-au intamplat in sud si pot fi legate de temperatura ridicata a apei din regiunea tropicala a Oceanului Atlantic.

Intr-o alta regiune de pe pamant, inundatiile si cicloanele fac ravagii. Australia a fost maturata de un puternic ciclon, iar rafalele de vant - care au atins si 300km/h - au distrus totul in calea lor.

Aceste fenomene extreme nu fac decat sa distruga cu o mare rapiditate pamantul, facand ca viata oamenilor pe Planeta Alastra sa fie din ce in ce mai scurta.

The Guardian: MI5 si politia au dejucat un atac cu bomba radiologica in Marea Britanie O grupare de teroristi planuia sa prima explozie radioactiva intr-un centru comercial major. Ei sperau sa ucida un numar foarte important de civili si sa contamineze o zona importanta, care sa devina inaccesibila mai multi ani. Bomba ar fi continut o substanta deosebit de toxica, tetraoxid de osmiu, care provoaca orbire, afecteaza sistemul respirator si innegreste pielea. Dupa o expunere prelungita, poate provoca o moarte in agonie, similara celei produse de o criza de astm bronsic, cunoscuta sub numele de "inec pe uscat". Dar complotul a fost dejucat in 2004, dupa mai multe luni de supraveghere, in cadrul unei operatiuni comune a MI5 si Comandamentului de lupta contra terorismului din cadrul Scotland Yard.

AFP: WikiLeaks: Nuri al-Maliki acuza Iranul si Siria ca au inarmat insurgenti in Irak  Maliki a formulat aceste acuzatii in fata lui Christopher Hill, in acea perioada ambasador al Statelor Unite, in septembrie 2009, intr-o perioada in care relatiile diplomatice dintre Bagdad si Damasc erau intrerupte. Washingtonul a acuzat mult timp Teheranul ca finanteaza si antreneaza militiile siite care opereaza in Irak, fapt dezmintit de Iran. "Iranul si Siria au furnizat arme gruparilor insurgente din Irak, inclusiv rachete sol-aer Strela (SA-7B)", ii spusese Maliki lui Hill, in timpul unei reuniuni la 22 septembrie 2009, potrivit notei publicate miercuri.

Ria Novosti: Moscova avertizeaza NATO in legatura cu disimularea crearii unui sistem antiracheta "Daca negocierile intre NATO si Rusia sunt utilizate cu unicul scop de a masca mobilizarea unui sistem de aparare antiracheta de catre Alianta Nord-Atlantica si Statele Unite si acest lucru are loc fara a tine cont de interesele rusesti, vom fi constransi sa luam masurile adecvate pentru a ne proteja", a declarat el, in emisiunea Spotlight, care va fi difuzata sambata la postul Russia Today. Potrivit ministrului, viitorul scut antiracheta trebuie sa fie comun si "nu trebuie create riscuri pentru arsenalurile strategice rusesti". "Daca aceste doua elemente sunt luate in considerare, va fi un mare succes", a subliniat el.

The Guardian: New York-ul interzice fumatul in parcuri, pe plaja si in Times Square Interdictia se aplica in aproximativ 1.700 de parcuri si celor aproximtiv 22 de kilometri de plaje din oras, dar si in anumite zone pietonale, ca Times Square, sau in zone de promenada, ca Brighton Beach, in Brooklyn. Consilierii au adoptat textul cu 36 de voturi la 12, iar legea va intra in vigoare la trei luni dupa ce va fi semnata de primar. Amenzile, in valoare de 50 de dolari, vor fi aplicate de politia parcurilor (City Parks Department), care patruleaza si in oras, pentru a efectua inspectii sanitare in restaurante si piete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO