O noua ordine mondiala? Cine are cel mai mare PIB dupa SUA?
Produsul intern brut (PIB) al Chinei a fost in cel de-al treilea trimestru superior celui al Japoniei, al doilea ca marime la nivel mondial, dar mai mic pe ansamblul primelor noua luni ale acestui an, a anuntat guvernul nipon.
Romania Libera: Cele doua state asiatice „se lupta" pentru pozitia a doua in clasamentul economiilor mondiale. Japonia, devansata doar de SUA, detine acest titlu din 1968, insa risca sa-l piarda din cauza cresterii puternice a economiei chineze. In termeni nominali, PIB-ul nipon a fost mai mare decat cel al Chinei in perioada ianuarie-septembrie, a subliniat un oficial al guvernului japonez. „In cazul Japoniei, PIB-ul s-a situat la 3.959,4 miliarde de dolari, in timp ce PIB-ul Chinei s-a cifrat la 3.946,8 miliarde de dolari. Intre iulie si septembrie, cel chinez a fost mai mare, de 1.415,4 miliarde de dolari, fata de 1.369,3 miliarde de dolari in cazul Japoniei", a precizat el. China a avut o crestere constanta medie de 10% pe an in ultimii 30 de ani, dar ramane o tara saraca dupa standardele vestice. PIB pe cap de locuitor este de numai 4.000 de dolari, de zece ori mai mic decat in Japonia sau in SUA. Statele Unite au un produs intern brut de 15.000 de dolari pe an, de trei ori mai mult decat China.
Evenimentul Zilei: Cum va arata in 2011 economia mondiala Motoarele celor mai puternice economii ale lumii vor incetini anul viitor, ca urmare a mutarii accentului de pe masurile de stimulare pe cele de austeritate. Potrivit estimarilor "Economist Intelligence Unit", cresterea globala (PPP - purchasing power parity, adica paritatea puterii de cumparare) va fi de 3,6% fata de 4,4% in 2010. In acelasi timp, comertul global va consemna o crestere de doar 5,7%, jumatatea fata de cea din acest an, estimeaza "The Economist", in "Lumea in 2011".
Gandul: LISTA CELOR MAI DORITE JOB-URI DIN ROMANIA. Sute de tineri se bat pentru UN SINGUR POST de consultant la ambasada, sef de parfumerie sau manager de hotel Comertul, industria ospitalitatii si serviciile financiare sunt domeniile cele mai cautate de catre romanii cu abilitati de conducere. E suficienta o simpla trecere in revista a joburilor postate pe site-urile de recrutare pentru a vedea cat de mare este concurenta printre cei care vor sa ajunga mari directori. Si nu e deloc mica, spun specialistii. "De regula, intr-o singura luna, o companie ajunge sa primeasca intre 500 si 1.000 de CV-uri pentru posturile de manager disponibile. Sunt insa si situatii in care cifra este depasita lejer, in cazurile in care un anumit anunt este publicat in mai multe orase", au declarat pentru gandul reprezentantii eJobs.ro.