Alarmant! In 20 de ani, numarul bolnavilor de cancer va creste cu 50%
Peste 500.000 de romani au fost diagnosticati cu cancer, iar cifra este in continua crestere. Unii dintre ei combat boala cu operatie si chimioterapie, altii se rezuma la rugaciune ori tratamente naturiste.
Evenimentul Zilei: Cei mai norocosi au acces la terapii tintite, care le asigura viata lunga si chiar vindecare. Oncologul Florin Bacanu, specialist in oncologie medicala la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, vorbeste despre amenintarile acestei boli si explica de ce se inmultesc in Romania tipurile de cancer care se diminueaza in alte tari. Cum obtine un bolnav de cancer cel mai bun tratament? Noile terapii au aparut in Romania in ultimii zece ani si sunt pe lista de gratuitati, cu aprobarea Casei Nationale de Asigurari. Preturile lor sunt intre 70 si 170 de milioane de lei vechi pe luna. Pacientul intra initial pe o lista de asteptare, iar, dupa ce i se aproba terapia, tratamentul e sustinut financiar continuu de Casa Nationala de Asigurari. Cea mai grea problema e accederea la medicament, deci prima aprobare, pentru ca ulterior, la trei-patru luni, se fac din nou referate si, daca pacientul raspunde la tratament, terapia este continuata.
Romania Libera: Spitale aflate pe lista neagra a autoritatilor Spitalele mici, fara suficienti medici si fara dotari, precum si cele retrocedate vor fi desfiintate de la 1 ianuarie. Pe de alta parte, autoritatile pregatesc dezvoltarea unor spitale in care sunt ingrijiti toxicomani, cum este Spitalul „Sf. Stelian", din Capitala. „Este un spital cu un grad mare de ocupare, iar acum exista multe nevoi in aceasta zona, intrucat a crescut numarul dependentilor de droguri si etnobotanice", a explicat Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Ce mancaruri sunt sanatoase la restaurantele cu specific international In aceasta perioada a anului suntem invitati mai des la restaurant, mai ales ca firmele organizeaza petreceri de sfarsit de an, iar preparatele servite au si specific international. Nutritionistii avertizeaza ca mancatul in oras este un mijloc simplu de a lua in greutate. Mihaela Bilic, medic nutritionist, enumera, pentru gandul, preparatele culinare cele mai sanatoase si mai sarace in kilocalorii, in functie de specificul fiecarei bucatarii. • Alegeti intotdeauna varianta antreu si felul principal, iar la desert comandati o cafea, deoarece stimuleaza digestia. "Incercati sa lasati in farfurie 10 la suta din continut. Veti face o economie de 100 de kilocalorii. Nu comandati niciodata portiile «big» sau «large», extrasosuri sau extratoppinguri", spune dr. Bilic.